Han tjänade 7,8 milj – på en dag

Jimmy Takter vann Hambletonian

Foto: Lars Jakobsson / Kanal75
TRAV

EAST RUTHERFORD, NEW JERSEY. Svenske tränaren Jimmy Takter vann två av världens största travlopp i USA sent i går kväll.

Seger i Hambletonian.

Seger i Merrie Annabelle.

Etta i mål men "bestulen på segern" i Peter Haughton Memorial.

7 augusti 2010 är en dag som svensken Jimmy Takter aldrig lär glömma. Det mesta på Meadowlands handlade om den svenske travtränaren.

Hambletonian, med hela 5,3 miljoner kronor till vinnaren, var förstås huvudnumret och när krutröken skingrats stod Jimmy Takter i vinnarcirkeln med Muscle Massive.

Kusken Ron Pierce körde ett helt perfekt lopp med Muscle Massive som från rygg ledaren plockade ner favoriten Lucky Chucky över det långa upploppet.

- Sista quartern kändes som fem minuter. Det är 13 år sedan jag vann Hambletonian, loppet som alla vill vinna, och det känns helt underbart, sa Jimmy Takter.

Muscle Massive vann på 1.09,0 och det är den näst snabbaste segertiden i loppets historia 84-åriga historia. Fjolårets vinnare Muscle Hill tangerade världsrekordet på 1.08,5.

Muscle Massive delägs av svenskarna Bengt Ågerup och Stefan Balazsi och hästen kostade tre miljoner kronor som ettåring. I dag mycket väl investerade pengar.

– Det här är en häst som är byggd som en atlet och vi har trott på honom hela vägen, sa Jimmy Takter.

Bröt förbannelse

Tvååriga Thatsnotmyname ville inte vara sämre än storebror Muscle Massive och trots att travet kanske inte stämde hundraprocentigt hela vägen så var favoriten aldrig i förlustfara i finalen av Merrie Annabelle för de tvååriga stona. Därmed bröts även en förbannelse i Merrie Annabelle för Jimmy Takter som tidigare hade åtta andraplatser i loppet.

John Campbell satt i sulkyn bakom Thatsnotmyname som vann på 1.11,5 och tjänade drygt 1,5 miljoner kronor till ägaren Stefan Balazsi.

"Ren stöld"

Jimmy Takter hade det även förspänt i Peter Haughton Memorial, finalen för de tvååriga hingstarna, med obesegrade duon Leader Of The Gang och Pastor Stephen.

När favoriten Leader Of The Gang var blek visade Pastor Stephen sin bästa sida och kom först till mållinjen och segerchecken på 1,77 miljoner kronor.

Trodde alla.

Men domarna på Meadowlands hittade ett regelbrott på bortre långsidan och flyttade ner Pastor Stephen till sjätteplatsen och utanför prispengarna.

Jimmy Takter var mycket upprörd efter loppet.

– Det är ren stöld. Det här kommer vi att driva till domstol och jag är säker på att vi får upprättelse där. Vi har redan kopplat in advokat.

Istället gick segern till The Lindy Reserve och Tim Tetrick. Jimmy Takters Leader Of The Gang flyttades upp till tredjepriset och tjänade 425 000 kronor.

Sprang in 7,8 miljoner kronor

Förutom de två storsegrarna i Hambletonian och Merrie Annabelle fick Jimmy Takter ytterligare en seger på Meadowlands genom treårige Rocking Image som tjänade drygt 400 000 kronor. Dessutom var Vintage Master trea i US Pacing Championchip och tjänade 157 000 kronor.

Totalt tjänade Jimmy Takters hästar 7,8 miljoner kronor på lördagen, hans största dag hittills i karriären.

– Ändå känns det inte helt bra efter det som hände i Peter Haughton. Men ägarna till Muscle Massive är ett glatt gäng så det kommer nog att bli en sen natt.

Bar Slide vann Hambletonian Oaks

I Hambletonian Oaks hade Jimmy Takter ingen häst med och de svenska färgerna försvarades av Jan "F:et" Johnson och Björn "Bernie" Norén.

F:ets Springtime Volo lyckades bäst med en tredjeplats värd 635 000 kronor medan Bernies Southwind Samurai blev störd och kom bort helt.

Vann gjorde Joe Halloway-tränade Bar Slide sedan det löst sig perfekt från rygg på ledaren tillsammans med kusken Tim Tetrick. Förstapriset var drygt 2,6 miljoner kronor och segertiden 1.10,7.

Lars-Ove Pettersson / Kanal75