”Det är stort”

Tränaren tog dubbel derbyseger.

TRAV

Det var mycket Norge - och Tom Erik Solberg - under Östersunds derbydag.

Först vann Solberg derbystoet med Horgen Bente.

Därefter styrde han in Norheim Faksen till en smått överlägsen seger i kallblodsderbyt.

– Det är väldigt stort att vinna två derbyn, sa en lycklig Tom Erik Solberg efteråt.

Foto: aln

Norheim Faksen var bara bäst i Svenskt Kallblodsderby med 400 000 kronor i förstapris. Den fyraårige sonen till Järvsöfaks öppnade bra bakom bilen och tog direkt ledningen. Han inledde första varvet efter 1.26,8 innan det blev en liten temposkärpning då hästar attackerade ute i tredjespår. I sista sväng backades sig landsmannen Tin Tveiten loss ifrån rygg på ledaren men då lät Tom Erik Solberg sin häst rycka undan. Norheim Faksen stegade undan över upploppet till en mycket lätt seger med flera längder. Vinnartiden blev 1.25,9 över distansen 2140 meter med bilstart. Tränar hästen gör Lars O Romtveit som var rörd efter loppet.

- Det här är en häst som kom till mig för två månader sedan. Han har gjort fyra starter och tagit tre segrar och en andraplats som resultat. Jag tycker att han är en av de finaste sönerna efter Järvsöfaks. Hästen är väldigt intelligent och det finns mycket utveckling i honom, sa Lars O Romtveit.

Succén fullbordad

I sulkyn bakom Norheim Faksen satt Tom Erik Solberg. En halvtimme tidigare hade han vunnit derbystoet med Horgen Bente, som besegrade storfavoriten Eldsiri. Förstapriset där var 200 000 kronor. Nu fullbordade han succén med att även vinna kallblodsderbyt.

– Jag visste att jag hade två väldigt bra hästar och trodde att jag skulle ha bra chans. Det är väldigt stort att vinna två derbyn, sa Tom Erik Solberg.

– Han är rask från start och fick enkelt ledningen. Det blev en liten tempoökning tusen kvar men jag hade honom bra på bettet hela vägen. Han vann lätt och vi förväntar oss mycket av honom i framtiden.

"Blev lite hindrade ifrån start"

I derbystoet så besegrade alltså Horgen Bente storfavoriten Eldsiri. Tom Erik Solberg satte allt på ett kort för att komma förbi värsta konkurrenten. Horgen Bente (som tränas av Per Dave Holtung) körde hårt för täten och lyckades ta den efter ett drygt halvvarv. Eldsiri gick först ner i rygg på ledaren men travade utvändigt om denne under slutvarvet. Hon kom aldrig i hotande närhet utan Horgen Bente gick undan till en lätt seger. Vinnartiden blev 1.27,7 över distansen 2140 meter med bilstart.

– Vi blev lite hindrade ifrån start när vi fick ett annat sulkyhjul på insidan av mitt hjul. Vi fick aldrig chansen utan fick vänta till första sväng med att köra. När vi kom till ledningen förstod jag att vi skulle ha bra chans. Hästen har utvecklats mycket och är stark och bra. Hon hade nog svarat om det kommit någon till slut, sa Tom Erik Solberg.

Michael Carlsson/Kanal 75