Publikkris på Solvalla: ”Finns flera orsaker”

Foto: Kanal75
Endast 3000 personer besökte Solvalla i lördags när det avgjordes V75-tävlingar. En mycket låg siffra, om man ser till sommarens övriga omgångar.
TRAV

Publiken sviker Solvalla.

Travbanechefen, Tore Fyrand, tror sig veta varför.

– Här i Stockholm är inte en V75-omgång på Solvalla så speciellt, det finns så många andra tillbud här.

Sommartravet på de lite mindre banorna har lockat storpublik under sommaren. 13 500 gästade Halmstad, 15 000 besökte Axevalla och Jägersro lockade 16 00 personer, för att nämna några.

I lördags körde huvudstadsbanan Solvalla V75-tävlingar. Publiksiffran då var inte lika upphetsande som de tidigare nämnda. Endast 3 109 personer tog sig ut till Solvalla-ovalen för att kolla på travets elitserie.

– Man är aldrig nöjd när det kommer färre än man hoppats på, säger travbanechefen Tore Fyrand.

Han fortsätter:

– Det som sammanbinder huvudstadsbanorna är att de har lite besökare. Det ser du i Oslo, Paris och så vidare.

Vad beror det på?

– Det finns flera orsaker. Här i Stockholm är inte en V75-omgång på Solvalla så speciellt, det finns så många andra tillbud här. Det är nummer ett. Nummer två, publiktrenden som vi har sett de senaste åren fortsätter. Det finns inga tydliga signaler tyder på att det blir någon ändringar.

– Sen så har vi de bästa tränarna och kuskarna varje omgång. För de mindre banorna är det ett lyft när de kommer. På sommartid ska inte vi ha en tävlingsdag här, det är fel. Men det betyder icke att vi ska bortförklara verkligheten. Vi ska tillsammans med ATG ha en utvärdering om det här, säger Tore Fyrand.

”Pengarna som styr”

Tränaren, kusken och experten Lennart Forsgren säger så här om publiktappet.

– Stockholmspubliken är inte lättflirtade. De är bekväma och det är svårt att hitta någon lösning på det. Det här har vi funderat länge på och jag har inget medel att hitta på, men det är jävligt tråkigt.

– Publiken finns inte där. Så fort det är storlopp på småbanor så gör man lite grejer runt det, lite mer show och hela samhället ställer upp. Då går man lite ”man ur huse” och det är lite exklusivt då V75 kommer och när V64 är ute på sommaren.

Forsgren menar att publiken inte prioriteras längre – det är spelet som går i första hand.

– Allt byggs på spelet. Det här med publikintresset har kommit i andra hand, det är pengarna som styr, säger Lennart Forsgren.

FAKTA

Publiksiffror:

3 juli Eskilstuna

5090 personer

10 juli Halmstad

13 520 personer

17 juli Årjäng

8 1 53 personer

24 juli Axevalla

15 045 personer

27 juli Jägersro

16 097 personer

31 juli Bollnäs

9361 personer

7 augusti Solvalla

3 109 personer

ARTIKELN HANDLAR OM