– Ingen kan sjunka lägre än en travtorsk

Micke Nybrink är tillbaka

TRAV

Ingen kan sjunka lägre än en travtorsk.

Jag lovar. Lita på mig.

Lavec Kronos: vad var det jag sa?

1 640 auto: största hotet mot travet?

Min mejlkorg var rågad när jag kom hem. Ibland får jag trevliga läsarmejl, andra gånger är det mer en studie i hur lågt människan kan sjunka. Och travtorskar är faktiskt stenklara vinnare. De är rock bottom, det är Shutter ­Island-varning.

Själv roas jag av dessa alster. Jag sparar dem för en bok, Dumskallarnas sammansvärjning, del två. Nu menar jag inte att ­Bertil Hagström i Borlänge är en sådan – även om hans ton kanske inte stinker nylig charmkurs. Så här skrev han den 16 juli:

”Hur har Du det på jobbet, har din arbetsgivare inga krav på dig, du får svamla till det i din spalt på fredagarna och allt ser trovärdigt ut men stämmer ALDRIG. I dina dagens avslag så vinner minst 60 % av dem, vad har du för avslag i morgon så kan man spika! Snälla, sluta vara linslus och så kallad travexpert och lura alla småspelare, vem har råd att ha dig kvar längre. Varför skall Du ha så hurtiga drag jämt som aldrig går hem, varför drog Du inte till med Beanie MM och tex Local Conch de är väl mer trovärdiga vinnare än dina drag, sedan kunde du haft några rysare i de andra loppen. Jag är säker på även om ovannämnda hästar ej vinner, så får Du mer förtroende från spelarna. Ta låååång semester.”

Lavec Kronos – inte så kass ändå

Berra, shit alltså, tre veckor går fort när man har roligt. Nu är jag tillbaka. Tittut! För övrigt hade jag Beanie M.M. som avslag den lördagen. Spikade du? He he, han torskade ju. Attans. Vem som vann? Pållen jag yrade om inför Elitloppets första försök, Lavec Kronos. Han vann. Jag fick en hel låda ­Shutter Island-mejl efter elitloppstipset, hur korkad jag var. Berra-style. Då körde Kolgjini upp i vagn 200 kvar. Efter det har Lavec Kronos vunnit Årjängs Stora Sprinterlopp och Hugo Åbergs. Fasen, vad oklart jag hade för mig i elitloppsförsöket, vad dålig han är, Lavec Kronos.

Nej, nu ska jag inte hålla på som Berra.­ Berra är troligen gullig på något svår­begripligt sätt. Travtorskgullig. Han vill ju bara väl. Eller?

Mitt höstprojekt är annars att skriva skit om 1 640 auto. 1 640 är den största boven i svensk travsport. Den distansen bidrar till flest tråkiga lopp. Kolla bara in V64-6 i onsdags. Vinnande Little Rainbow spetsade och varvade på 1.16 – 1 640 auto. Hästarna i loppet hade tjänat en knapp miljon var. Mamma Mia. Är det sport? Kuskarna kunde lika gärna ha kört varsin moppe. Nej, förläng alla lopp med 500 meter, minst. Hästarna är för bra för att springa så kort. Det blir löjligt, som att spela fotboll i två gånger fem minuter.

Till sist: Vad var roligast? Hambletonian eller Cash Is Fun Zaz? Inget målfoto för mig. Amerikansk piska och kör-trav får de gärna lägga ner. Cash Is Fun vinner väl Derbyt?

FAKTA

Veckans tips

1. 11 Sebastian K. (Solvalla, V64-6)

Ruskigt bra häst. Bara springer. ­Krossar allt?

2. 5 Justalittlespot (Solvalla, V64-2)

Glänst i billiga gäng. Kan överraska.

3. 11 Reach de Vandel (Solvalla, V64-5) Toppspurtade utan skor senast. Passas.