Tv-profilens kritik mot stortränarna

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Gulddivisionen brukar samla de bästa hästarna i landet.

Men på lördag håller loppet mycket dålig kvalité och enligt Lennart Forsgren är det stortränarnas fel.

– Det gnälls över att det är för lite pengar att köra om, men 150 000 kronor är väl hyggliga pengar?

Under sommarens V75:or runt om i landet har flera topphästar visat upp sig i den högsta klassen, gulddivisionen.

Men då V75 avgörs på Skellefteå håller det förväntade topploppet med 150 000 kronor i förstapris mycket dålig klass. Enbart nio hästar kommer till start och snittåldern på hästarna ligger på 8,3. Flera av hästarna är formlösa om man läser av formraden och två av hästarna har inte lyckats tjänat över 30 000 kronor i år. Amatörtränade Prime, tio år, har under de två senaste säsongerna sprungit in 7 300 kronor till sin ägare.

”Man är förvånad”

Nu får landets topptränare kritik av experten och kusken Lennart Forsgren. Forsgren tycker att det är dåligt av tränarna att inte anmäla sina hästar till ett lopp med 150 000 kronor i förstapris.

– Man är lite förvånad för det är hyggliga pengar att köra om. Nu ligger Skellefteå långt bort för vissa av tränarna men 150 000 kronor är bra pengar och jag förstår inte riktigt snacket. Ena dagen gnäller man över att det är för lite pengar att köra om medan man den andra dagen inte vill vara med. Jag får det inte att gå ihop, säger Forsgren och fortsätter:

– Man läser insändare där folk skriver att det är för lite pengar, men då får man för fan anmäla till loppen. Kari Lähdekorpi och Åke Svanstedt reser med sina hästar och jag är förvånad att de andra inte gör det också.

Varför anmäler vissa tränare inte sina hästar?

– Det har varit mycket trav nu och jag har förståelse för att det är lång resa. Men de åker till Malmö från Stockholm och det är 60 mil. Varför det långt för vissa och inte för andra?

– Det man kan konstatera är att det är ett svårt lopp att lösa. Det är mycket gamlingar med i loppet och det är flera gamla Kari Lähdekorpi-hästar med, säger Lennart Forsgren till Trav365.