Kajsa: Jim ringde och tackade mig

Foto: Lars Jakobsson/KANAL75
TRAV

Hon går mot ett rekordår i sulkyn.

På onsdagen kommer Sveriges framgångsrikaste kvinnliga kusk till Solvalla och kan göra en spelare 14 miljoner kronor rikare på V64.

Men det finns viktigare saker än så för Kajsa Frick.

”Lite mer att göra, men det är bara roligt.”

Så beskriver Kajsa Frick sin livssituation för dagen. Förutom sin egen rörelse som drivs i symbios med pappa Leif Witasps dito så har Kajsa den senaste månaden även deltagit aktivt i träningen av morbror Jim Fricks hästar. Där har hon fått rollen som förstekusk vilket ihop med sin sedvanliga mängd amatörstyrningar bidragit till att hon de senaste veckorna kört mer lopp än någonsin tidigare.

– Det känns som att jag är ute och kuskar var och varannan dag nu. Dessutom flyter det på riktigt bra. Jag har ju varit ganska jämn med resultaten de senaste fem-sex säsongerna, men i år känns det som att det kan bli ett snäpp bättre, säger Kajsa, nyss hemkommen efter att kört nio lopp på hemmabanan Rättvik.

Jim på bättringsvägen

Men även om hon redan tangerat fjolårets resultat på 39 segrar hörs det tydligt att det finns saker som betyder oändligt mycket mer.

Glädjen i rösten blir påtaglig när morbror kommer på tal.

Rehabiliteringen går nämligen stadigt åt rätt håll efter den hemska olyckan på Solvalla 10 mars då Jim Frick slogs medvetslös och ådrog sig svåra skallskador.

– I lördags ringde Jim till mig när han var på besök på gården. Han var jätteglad att hästarna gick så bra och att de såg så fina ut. När jag frågade hur han mådde svarade han: "Jag är inte bra, men det blir bättre och bättre". Det var känslosamt, säger Kajsa med aningen darr på stämman.

– Han har verkligen gjort framsteg de senaste veckorna. Nu kan han gå för egen maskin även om det inte är så länge eftersom han blir trött. Han har sagt själv är att han är medveten om att det kommer att ta lång tid att bli återställd, men som det låter dröjer det nog inte så länge innan han kan flytta hem och få sin träning därifrån.

”Känner mig verkligen involverad”

Medan pappa Leif Witasp åker söderut för att bistå sin svågers antällda med snabbjobben varje tisdag sköter Kajsa mycket av sitt samarbete med Jim Fricks försteman Jan Plog per telefon.

– Ja, vi pratar nästan varje dag. Det gäller allting från matchning och träningen till hur jag kört i loppen. Jag känner mig verkligen involverad och det är roligt att kunna hjälpa till.

Vad gäller det egna stallet har Kajsa bara sex starthästar för dagen, övriga åtta är yngre förmågor som ännu inte inlett sin tävlingskarriär.

Två startar på Solvalla, men spårlottningen till onsdagen var stygg både mot henne och pappa Leif som också har två hästar till start.

– Det var tråkigt, speciellt som hästarna känns rejält på hugget för dagen.

De svåra startspåren betyder att ingen av de fyra "dalahästarna" kommer att bli speciellt hårt betrodd och en seger skulle kunna lägga grunden till stora pengar på V64-spelet.

Extra stora till och med eftersom det denna vecka är en mycket sällsynt dubbeljackptot som innebär att en ensam vinnare beräknas få hela 14 miljoner kronor bara på sex rätt.

Slalom över upploppet?

Först ut är 8 Crown Imperial (V64-1) som tagit tre segrar på sina fyra senaste starter.

– Han har hittat en ny växel sedan hans hovar blev starka nog att kunna springa utan skor. Det är inget överraskande eftersom kapaciteten alltid funnits där. Senast bara svepte han dem över upploppet på mycket imponerande sätt. Han är verkligen bra i ordning för dagen och därför var det jättesynd att vi fick det här läget. Nu behöver vi tur på vägen.

V64-3 är finalen av Andreas Bergfeldts Minne för lärlingar och ungdomar. 8 Red Light Girl körs av okända 19-åringen Nathalie Blom som i kvalet körde sitt allra första lopp och således kommer till Solvalla obesegrad.

Okänd om man inte är intresserad av utförsåkning vill säga.

– Hon är otroligt duktig på skidor och har varit med i juniorlandslaget, påpekar Kajsa.

– Det verkar finnas talang i händerna också för hon körde ett väldigt fint lopp. Hästen har överraskat mycket positiv sedan hon återkom från skada, men från det här spåret blir det svårt. Det ska väl vara om Nathalie lyckas ge henne en smygare och kan köra lite slalom över upploppet då.

Tänkbar rekordutdelning

14 Evelina Xing (V64-4) har tävlat i lopp med sexsiffriga förstapris hela sommaren och tjänat 230 000 kronor på sina senaste sju starter utan att få nosen först en enda gång.

– Hon har verkligen gjort det bra utan att få sätta pricken över i. Formen är fortsatt riktigt fin och skulle det klaffa med hårt tempo och bra ryggar så behöver hon inte vara avsågad.

Sist ut är pappas 7 Sergei Hanover i dagens huvudlopp Solvallaserien, placerat som V64-6.

– Han gick riktigt bra senast och avslutade 1.09 sista 500, men det räckte tyvärr inte fram till seger. Det känns att hästen hittat tillbaka till fjolårsformen och jag tycker inte att han är sämre än någon av sina motståndare, däremot gör spåret att det krävs en del tur på vägen även där.

På frågan om vilken av hästarna som har störst chans att bidra till tänkbar rekordutdelning på V64-spelet svarar Kajsa Frick snabbt:

– Det måste vara Crown Imperial. Så bra som han känns för dagen blir jag inte överraskad om han skulle sitta där.

Robin Johansson/Kanal75