”Många är helt chanslösa”

Micke Nybrink om helgen V75

TRAV

Antingen har jag missuppfattat allt.

Det har hänt men är ovanligt.

Eller så är det här en enkel match.

Jag spelar på att jag rätt.

V75-omgången i Skellefteå är en ojämn historia. Loppen innehåller enstaka mycket bra hästar, ett gäng hyggliga mittfältare och så kanonmat. Många är helt enkelt chanslösa. En annan detalj värd att beakta är att Skellefteå kör med open stretch. I klartext betyder det att betrodda hästar har en något enklare väg fram till ledningen; den som släpper får ju alltid chansen.

Den här typen av ojämna V75:or har vi sett förr. Jag vill inte hacka ner på sporten i norra Sverige men det är vanligare när V75 körs norr om Sundsvall än tvärtom. I slutändan ger sju rätt inte så mycket. De bra hästarna är för bra, de dåliga för dåliga.

V75-1 är ett perfekt exempel. Två hästar är betydligt vassare än de andra. Robert Berghs färske sprintermästare You Bet Hornline blir svårslagen. Han var kraftigt förbättrad i Sprintermästaren sedan Bergh gjort en klassiker, ryckt alla skor och slängt på skygglappar. Efter den kuppartade segern har You Bet visat fortsatt knallform med vinst i ett större årgångslopp hemma på Bergsåker. Då flög han till ledningen och vann överlägset.

Givetvis kan det bli samma lika igen. Räkna inte med att Bergh backar i alla fall. Motbudet är ändå tufft, Russel Hill är en racer och han har spår innanför You Bet. Senast gav han Select Yankee (Svanstedts fyraårige kanon som vann på Solvalla i onsdags) en match in på linjen. Nu kör Björn Goop för första gången och det kan betyda ytterligare en växel. Russel spetsar och sen är frågan om Goop släpper och litar på open stretch eller väljer att svara ut favoriten. Jag tror på släpp, det blir som sagt gärna så på open stretch-banor, men oavsett vilket känns det lugnt med två streck.

Year One i V75-2 har i och för sig ett kallt spår, åttonde längst ut på vingen. Men han möter inget speciellt och Åke Svanstedt kör direkt. Year One har övertygat i tre starter, började med två uppvisningssegrar och höll senast strålande i dödens på V75. Det ska nog till en hel del för att han ska bränna. Jag spikar i alla fall dunderfavoriten.

Guldloppet, V75-3, är omgångens sorgebarn. Några bra hästar hade väl kunnat ställa upp? Fyra snabbloppare höjer sig över mängden och jag helgarderar med dem. Go On Pale flög fram bakom Commander Crowe senast men gillar inte innerspåret. Victory Love gav sig utan strid i spets senast men kan bättre. D.J.Seabrook rycker Bergh skorna på. Mest sugen är jag på Conrads Epilog som såg läcker ut senast när han vann ett billigt lopp efter omlagd träning.

Dead Wood borde vara klar i V75-4. Han har tänt till så det bara sprutar grus om honom i ny regi. De två spetssegrarna har varit överlägsna. Senast inledde han med 1.12,5 första 1?000 innan han forsade ifrån i sista kurvan. Voltstart och spår sju har han förvaltat till ledningen tidigare. Jag tror att han ”bara vinner”.

Det borde väl Hallsta Lotus kanske också göra i V75-5? Han är världens bästa kallblod, tror jag. Men formen kanske inte är lika glimrande? Jag vet inte, det är bara en känsla.

Motståndet är stenhårt, finske kallblodskungen A.T.Eko är ingen bluff och norrmännen skickar hela A-laget. Han ska slå alla, Hallsta Lotus. Stackarn. Det är han mot klabbet. Därför garderar jag.

Antingen så bombar El Sueco till front i V75-6 och bollar med dem eller så har jag inte en aning. Senast flög han till spets men var inte fräsch i benen. Kusken, Ove A Lindqvist, i stort sett lovar vinst nu. Jag litar på Ove A.

I V75-7 tror jag att Staro Cold Carat släpps till spets och vinner. Men jag är inte alls säker. Så jag tog med alla som kan vinna utan att blixten behöver slå ner.

FAKTA

Nybrinks system

V75-1: 7, 8 (res 6–3)

V75-2: 8 Year One (res 6–5)

V75-3: 1, 3, 4, 6 (res 7–5)

V75-4: 7 Dead Wood (res 6–9)

V75-5: 1, 2, 3, 7, 8, 9 (res 6–12)

V75-6: 7 El Sueco (res 2–10)

V75-7: 1, 4, 5, 10, 11, 12 (res 3–6)

288 rader/144 kronor

Helgens tips

1. 8 Year One

(Skellefteå, V75-2)

Strålande för Svanstedt. Spets och slut. Spik.

2. 7 Dead Wood

(Skellefteå, V64-4)

Grym i ny regi. Full gas. Blir svårslagen.

3. 3 Conrads Epilog

(Skellefteå, V75-3)

Lekte sig till seger senast. Kan överraska.