”Humöret är hans svaghet”

Amatörtränaren som har två hästar till start på V75

Foto: Kanal 75
Gabriella Laestander.
TRAV

Öedningen är guld värd och ledningen i den sista avdelningen på V75 på lördag verkar så gott som bokad av startsnabbe Glide Kronos.

– Han är lite speciell humörmässigt och går allra bäst med tätkänning, säger tränaren Gabriella Laestander från Skellefteå.

27-åriga Gabriella Laestander jobbar heltid med hästarna hemma på gården i Innervik, belägen cirka åtta kilometer från Skelleftetravet.

Hon är en av landets proffsamatörer som inte vill ta proffslicens.

– Det är inte aktuellt att försöka bli proffs. Vi tycker att vi hittat ett bra koncept och en nivå som passar oss, säger Gabriella som driver rörelsen tillsammans med sambon Bert Pettersson.

Paret har åtta hästar i träning och äger samtliga helt själva. Stjärnan på gården heter Face The Evil (V75-3), köpt från Lutfi Kolgjini 2006.

– Det är en väldigt snäll och mysig häst som tjänar bra med pengar och i perioder föder hela stallet. Det blev inte någon bra gulddivision tycker jag men chansen till seger är nästan är obefintlig ändå. Han är säkert med och tjänar pengar och gör oss nöjda igen.

Köper från Kolgjini

Paret Laestander-Pettersson gör en del affärer med Lutfi Kolgjini. Sjuårige valacken Glide Kronos kom till gården i december och är det senaste förvärvet från Malmö.

– Jag tycker att Ludde har de finaste hästarna och vi har också varit nöjda med Glide Kronos sedan han kom. Det är en jättefin häst som alltid kunna springa. Hans stora nackdel är att han är ojämn. Humöret är hans svaghet kan man säga.

Lugnande norsk?

Glide Kronos startar från ett passande spår tre bakom bilen i V75-7. Enligt tränaren handlar det om en hyfsad segerchans.

– Han går bäst med tätkänning - tar inte i för fullt när han går bakifrån. Jag tycker att han höll bra som trea i ett hårt gäng senast då han låg på lite i ledningen. Ove (A Lindqvist) körde inget på honom från start då utan bara åkte med och det blev ändå enkelt ledningen.

Utrustningsändringar till den här starten?

– Han kommer att få ett norskt huvudlag för första gången i vår träning. Det ska vara öppet i starten och sedan får Ove dra upp någon gång under loppet. Det går inte att han drar iväg hur som helst över medeldistans. Blir det spets ska han köras där och han borde kunna vara med långt framme.

Mikael Wikner/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM