Bergh: Går mot ett nytt rekordår

Foto: Kanal75
TRAV

Robert Bergh är på väg mot ett nytt rekordår.

Själv tillskriver han framgångarna sin personal.

Inför V75 i Skellefteå har stallet flera intressanta hästar till start.

– You Bet Hornline känns enormt bra, säger Robert Bergh.

Stall Bergh går för högtryck för dagen.

Det har hittills i år blivit 12,5 miljoner kronor inkört, 112 segrar och en segerprocent som ligger på 20 procent.

Själv tillskriver Bergh framgångarna sin personal som han anser har stor del i resultaten. Han visar också sin uppskattning på flera sätt. För varje månad som stallets hästar totalt springer in två miljoner kronor är de utlovade spabehandling med massage och en rejäl middag. Efter de senaste månadernas framgångar har det varit en stående inbokning på spa- och konferensanläggningen.

– Personalen börjar bli lite less på det nu. Det har blivit så mycket plaskande i bassängen att vi ska ta en båtresa nästa gång, säger Robert Bergh och skrattar.

Månadsaktiviteter

Varje månad bjuds det på en hel del aktiviteter i stall Bergh.

– Konceptet är ju så att det är personalen som gör att det går bra. Då ska de också självklart belönas. Det är bättre att vi mår bra tillsammans, menar Bergh.

– Personalen är väldigt viktig och vi har alltid olika månadsaktiviteter ihop. De får varsin månad att bestämma vad vi ska göra för något. Det kan vara femkamp, bowling, skidåkning, vattenskoter, middagar, eller att vi träffas och grillar och har trevligt.

Får vara med och bestämma

Bergh är också noga med att personalen känner att de kan vara med och bestämma olika saker i stallet.

– Vi har veckomöten vilket vi började med för fem år sedan. Där diskuterar vi och jobbar fram olika saker gemensamt. Självklart är det jag som är ansvarig för träningen men vi har en öppen dialog och de har möjlighet att påverka besluten också. Hade det varit så att det bara är jag som bestämt allting hade vi inte behövt ha några möten.

– De har också max sju hästar per skötare vilket gör att de mår mycket bättre och hinner med allt. Det är mer slitsamt att ha åtta, nio passhästar. Vi har bra studs i verksamheten just nu, säger Bergh.

Fullt i alla boxar

Stallet inrymmer drygt 100 hästar för dagen, varav 15 av dem är på filialen i Frankrike. Tidigare har Bergsåkerstränaren periodvis haft svårt att få in nya unghästar i träning - trots alla framgångarna. Men nu ser det helt annorlunda ut.

– Folk har säkert trott att jag har haft över 100 hästar i träning tidigare. Men vi har haft runt 60, 70 hästar och alltid haft tomma boxar. Det är först nu vi har fullt i hela stallet.

– Materialet ser väldigt bra ut och det är en klar skillnad om man bara jämför med förra året. Jag är väldigt nöjd med resultaten och jag sa efter att vi slog rekordet i fjol att det ser mycket bättre ut det här året. Så vi bör slå fjolårssiffrorna på 18,7 miljoner kronor, säger Robert Bergh.

”Min bästa chans på V75”

I lördagens V75-omgång i Skellefteå har Bergh sex hästar till start. Störst intresse tilldrar sig You Bet Hornline som är tillbaka efter seger i både Sprintermästaren och Norrlands Grand Prix.

– You Bet Hornline (V75-1) känns enormt bra och har tagit de här senaste loppen på bästa sätt. Han har ju fått fina lopp och känts väldigt fräsch efteråt och inte haft några problem alls. Det är klart att spår åtta inte är bra men om man ser till vad hästen har presterat och hur han känns måste jag ändå tro på bra chans. Det är min bästa chans på V75, säger Robert Bergh.

You Bet Hornline är inte anmäld till Svenskt Travderby. Hur känns det?

– Det visste vi om redan när vi köpte hästen. Nu har vi vunnit både Sprintermästaren och Norrlands Grand Prix och han har sprungit in 2,2 miljoner kronor. Så det är inget att deppa för. Bra hästar tjänar sina pengar ändå brukar man ju säga.

– Men visst känns det lite konstigt att åka ner till Malmö och kvala ett par andra hästar när den bästa står kvar hemma i stallet, erkänner han.

”Ett vinstbud här”

Så här kommenterar Robert Bergh sina övriga V75-hästar.

– Twist Life (V75-1) har varit ifrån och blivit behandlad efter senaste starten. Det är meningen att han här ska få en genomkörare inför derbykvalen. Han får väl ta ledningen och sedan släppa till någon bra i loppet, säger Bergh lite finurligt.

– Conrads Epilog (V75-3) var riktigt bra vid segern senast efter att ha haft problem med sina blodvärden tidigare. Skulle han löpa upp mot samma form som senast är han helt klart ett vinstbud här.

Barfota runt om nu

– D.J.Seabrook (V75-3) var bara sådär senast och har inte den där riktiga toppformen. Så hade man bara sett till den biten skulle jag ha kört Conrads Epilog istället. Nu valde jag D.J.Seabrook och det är främst för att vi nog ska köra barfota runt om. Han gick med den balansen när han vann gulddivisionen i Bollnäs förra året. Samtidigt ökar galopprisken och därför vill jag köra honom eftersom jag känner hästen bra. I ett sådant här gäng är han normalt ett tidigt bud.

– Molly Mcguire (V75-6) blev för het senast och fick stryk av en smygkörd. Hästen har väldigt fin form och har fått ett intressant läge. Jag vill att hon får ett rygglopp för hon är klart bäst bakifrån. Får hon spara speeden är hon vass till slut och hon ska räknas tidigt.

”Jag är optimistisk”

– Staro Cold Carat (V75-7) har bara nollor i resultatraden men den är lite missvisande. Senast satt han fast med krafter kvar och hästen har nu fått två lopp i kroppen efter ett längre uppehåll. Det har gjort honom gott och han känns så fin nu att det är dags att spänna hanen högre. Han är snabb ut efter bilen och jag är optimistisk, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson/Kanal75