Köpte miljonhäst – nu kivas ägarna

Foto: MAGNUS SANDBERG
Mats Sundin har sålt tio procent av sin ettåring Rebellion till Ulf Dahlén och Lennart Hovelius.
TRAV

Mats Sundin köpte den dyraste hästen på elitauktionen för en miljon kronor.

Med sig på superlöftet fick han hockeystjärnan Ulf Dahlén och den förre landslagsläkaren Lennart Hovelius.

Nu kivas de om vem som äger vad i dyrgripen.

– Det är ”Sudden” som är vd för bolaget, säger han att jag äger en bit av örat så gör jag väl det, säger Hovelius med ett skratt.

På Elitauktionen under Elitloppshelgen ropade Solvallatränaren Stefan Hultman in ettåringen Rebellion åt Mats Sundin för hela 1 010 000 kronor vilket blev den dyraste hästen på hela auktionen.

Auktionen blev också en hockeyfajt, tränaren Timo Nurmos bjöd åt Kristian Huselius på Rebellion och Stefan Hultman åt Mats Sundin på hästen.

– "Sudden" sa till mig att det fick kosta vad det ville, det fanns ingen övre gräns för honom. Det är den finaste ettåring jag har sett, men vill det sig illa kan det ju bara bli en dyr ridhäst, sa Stefan Hultman efter segern i budkriget.

Sundin som lade av med hockeyn i våras ser travet som en rolig hobby och det ger en chans till att uppleva spänning.

– Jag kommer aldrig igen att uppleva det man känner inför en viktig match om Stanley Cup, eller en OS-final. Men travet ger mig det där tävlingsmomentet jag gillar, säger Mats i en intervju i Svenska Dagbladet.

Rutinerad hästägare

När den fint stammade hästen var i Mats Sundins ägo, så sålde han tio procent i dyrgripen till kollegan Ulf Dahlén och hockeylandslagets gamla läkare Lennart Hovelius. De köpte fem procent vardera.

Lennart Hovelius är en stor traventusiast och äger flera kallblod hos Jan-Olov Persson.

– Jag har hållit på med travhästar sedan 2005 och det är väldigt fascinerande. Jag är med på ett kallblod hos Jan-Olov Persson som heter Hovfaksen som tävlade i Derbyt i söndags och slutade sexa.

Varför köpte du in dig på Rebellion?

– För att jag gillar Mats Sundin och Ulf Dahlén och de gillar mig skulle jag tro. Hur mycket jag äger i hästen vill jag inte säga, det har vi kommit överens om. Men jag är med på hästen, det kan jag säga.

”Först och tinga nosen”

Efter att Dahlén och Hovelius köpte in sig på superlöftet så kivas de nu om de om vem som äger vad i hästen. Lennart Hovelius påstår dock att han var först med att ”boka upp” nosen på hästen.

– De bråkar jämt om vem som äger mulen och vem som äger svansen, säger Mats Sundin till Svenska Dagbladet.

– Jag var först och tinga nosen, sen får du fråga Uffe om det andra. Det är ”Sudden” som är vd i det här bolaget så det är han som bestämmer. Säger han att jag äger en bit av örat så är det väl så, säger Hovelius med ett skratt.

Vad är det som lockar med trav?

– Det är fascinerande att följa det här. Man får följa hästarna i hagen och varje gång man är och kollar på dem så ser man hur de växer. Sen har man två års förväntningar och sen kan det inte bli någonting av det. De kan bli hittade döda i hagen, när det gäller trav kan allt hända.

Vad tror du Rebellions framtid? Kan det bli en stjärna?

– Det är klart man har förväntningar men samtidigt måste man vara realist. 90-95 procent av hästarna går inte ihop sig men man har förhoppningen om att det ska gå bra, det är som att köpa en stor lottsedel.

”Han verkar cool”

Hovelius har varit ut till Stefan Hultmans gård på Ekerö utanför Stockholm och hälsat på sin häst. Och läkaren gillade vad han såg.

– Jag är ingen travtränare men jag tyckte att han hade ett fint huvud och en lugn blick. Han verkar cool och det ska hästar vara. Än så länge går det enligt ritningarna, säger Lennart Hovelius.

ARTIKELN HANDLAR OM