”Det skulle vara det största jag har gjort”

Hanna Olofsson, 25, kan vinna sitt första V75-lopp

Foto: ALN
Lärlingen Hanna Olofsson är ute efter första segern på V75.
TRAV

Hon är 25-åringen som jagar första segern på V75.

På lördag får hon chansen med tre av mamma Gunnel Fredrikssons hästar.

– Min bästa chans är Late Decision i V75-4, berättar Hanna Olofsson.

Bodenlärlingen Hanna Olofsson, 25, arbetar som förstelärling i mamma Gunnel Fredrikssons stall.

Hon är en av de främsta lärlingarna i landet, och har nyligen representerat Sverige i kusk-EM för lärlingar. Hanna fick chansen eftersom hon vid anmälningstillfället var den segerrikaste lärlingen i Sverige.

Efter två dagars tävlande på banorna Enghien och Cabourg i Frankrike slutade hon femma.

Kör tre hästar

Nu är hon tillbaka i Sverige och jagar sin allra första seger på V75.

Hon sitter upp bakom tre hästar inom V75-spelet. Bästa chansen är Late Decision i V75-4.

– Det ser svårt ut, men om man har lite tur skulle Late Decision kunna vinna. Han har presterat bra hela året. Han har varit jämn och säker och gör inga dåliga lopp. Han känns fin för dagen.

– Hade det blivit en seger skulle jag bli otroligt glad. Jag tror att det blir svårt att vinna, men ska jag vinna med någon på lördag så är det han.

– Om jag vinner skulle det vara det största jag har gjort hittills. V75 är elitserien för oss, berättar hon.

Hon tror mindre på Arifant i V75-3 och Chaco Bar i V75-7.

– Chaco Bar har tråkigt läge. Han fick spår åtta och det är risk att jag får backa långt bak med honom. Han har varit med länge, så han kanske inte tar ut sig så mycket.

– De behöver så mycket tur på vägen och de är jämna lopp. Så det känns inte som om Arifant räcker till för dagen, säger hon.

Vill blir proffs

Innan Hanna Olofsson fick chansen att vara med i kusk– EM för lärlingar funderade hon på att ta ut sin proffstränarlicens. Men när tävlingen dök upp fick planerna vänta.

– Jag har det nästan lite för bra som lärling .Jag får resa och köra mycket. De flesta lärlingar får inte köra så mycket som jag gör. Det är några få förunnat. Hade jag varit proffs hade jag fått köra alla lopp själv, men det känns bra som det är.

– Blir jag proffs får jag ta över många av mammas hästar, men jag skulle även försöka att fixa egna hästar. Målet skulle vara att ha egna hästägare. Jag skulle hålla till här i Boden, i alla fall till en början.

Men när hon ska ta ut sin licens är ännu inte bestämt.

– Det kan bli närmare än man tror, men det känns lite trist att ta ut licens så här på hösten eftersom säsongen nästan är över.