Därför nobbar stjärnan Derbyt

Tränaren har bestämt sig – Violas Silas startar inte i Svenskt Travderby.

TRAV

Det blir ingen kamp mellan Viola Silas och hingstarna i Svenskt Travderby.

Fredrik Persson har beslutat att låta sin stjärna gå ut i Derbystoet istället.

– Det var ett svårt beslut, men jag tror att vi har det tillgodo nästa år, säger Fredrik Persson

Foto: ALN

Det har länge spekulerats i att kulldrottningen Viola Silas - med 17 segrar på 18 starter - skulle gå ut i Svenskt Travderby. Nu är det bestämt att så inte blir fallet.

– Jag är för osäker på formen. Ska man gå ut i Derbyt med två lopp över lång distans nära på varandra måste hästen vara på topp. Annars kan det bli väldigt kostsamt, speciellt för ett sto, berättar Fredrik Persson som fick behandla sin häst efter vinsten i Stochampionatet för tre veckor sedan och därefter haft mycket huvudbry om sitt beslut.

– Jag körde det första riktiga jobbet med henne i fredags och då var hon väldigt fräsch och fin. Det var glädjande, men samtidigt känner jag att tiden inte räcker till för att förbereda henne optimalt.

– Att ge upp en möjlighet att vinna Derbyt var verkligen inte lätt. Jag kanske kan få någon ny chans i framtiden, men för ägarna är den ju väldigt liten. Men de var helt med på beslutet och ser man till hästens framtid känns det rätt. Vi vill kunna tävla med henne flera år framöver, säger Fredrik Persson.

Istället kommer Viola Silas alltså att starta i Derbystoet där hon ställs mot de kullsystrar hon besegrat många gånger om. En halv miljon kronor är förstapriset där, knappt en tredjedel av vad som väntar vinnaren i Svenskt Travderby.

Kvalen till de båda loppen körs på Jägersro 24 augusti och finalerna 4 september.

Senast ett sto vann Svenskt Travderby var 2001 genom Hilda Zonett och Robert Bergh.

Robin Johansson/Kanal 75