Hästen segerlös – då petas kusken

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
Torbjörn Jansson.
TRAV

Han har kört Beanie M.M. i hästens alla starter.

Men då hästen på onsdag startar i prestigefyllda C.Th Ericssons Memorial petas Torbjörn Jansson.

– Det är dags för en liten miljöändring, säger tränaren Morten Waage.

Den sjuårige stjärnhästen Beanie M.M. har startat 55 gånger, vunnit 16 lopp och tjänat fem miljoner kronor. Torbjörn Jansson har kört hästen vid samtliga starter men när Beanie M.M. startar i C.Th Ericssons Memorial med 150 000 kronor till vinnaren på onsdag petas Jansson bakom hästen.

Anledningen är att segrarna uteblivit på sistone och tränaren Morten Waage vill få en nytändning med sin häst. Ny kusk blir Per Lennartsson.

– Torbjörn har kört i hela sitt liv med framgång, men det kanske är dags för en liten miljöändring. Torbjörn ska köra mina andra hästar så det är inget märkvärdigt, säger Waage.

Blev Jansson besviken?

– Det är klart att han vill köra, men vi provar något nytt.

”Hade otur”

Beanie M.M. startade senast i Hugo Åbergs Memorial där han fick ett mycket tufft lopp och tröttnade mycket den sista biten och slutade oplacerad.

– Han hade otur senast, det är bara att glömma. Han gick i dödens och det går inte. Annars har han stånkat på rätt så bra, i Årjäng var det inte optimal bana men ändå var han tvåa. Jag är nöjd med honom.

Hur känns han i jobben efter det senaste loppet?

– Mycket fin, han har gått hårt på rakan en gång och det känns bra. Sedan har han gått i skogen.

Respekt för Maharajah

På onsdag startar Beanie M.M. från spår tre bakom startbilen över 2 640 meter bilstart. Morten Waages häst kommer bli hårt betrodd – men tränaren har stor respekt för en av sina motståndare.

– Vi har ett bra spår men vi får se vilket skick Maharajah är i. Vi får se vad Lennartsson hittar på, han får bestämma hur han ska köra. Hade jag varit kusk hade jag kört själv.

Skulle du streckat din häst på V75-kupongen?

– Det beror på hur Maharajah är, den har man stora tankar om. Jag tycker Maharajah är favorit och vi är där bakom, säger Morten Waage.