– Jag skulle inte spika Maharajah

TRAV

Jättetalangen Maharajah fick en viloperiod efter andraplatsen i Oslo Grand Prix.

På onsdag startar stjärnan igen – som storfavorit på V75.

Men tränaren själv hade inte spikat honom.

– Han brukar behöva lopp i sig när han kommer ut, varnar Stefan Hultman.

Maharajah gjorde ett riktigt bra lopp på Bjerke i Oslo Grand Prix. Men trots att stjärnan travade 1.11,9 över 2100 meter så fick Stefan Hultmans ögonsten nöja sig med andrapriset på 928 000 kronor. Vann gjorde en smygkörd Lisa America. Efter loppet behandlades Maharajah, och det visade sig att hästen inte var helt hundra i loppet och sedan dess har travpubliken inte fått se honom på banan. Men nu på onsdag blir det ändring på det. När Solvalla kör Extra V75 och Jubileumspokalen så startar hästen som storfavorit i C.Th Ericssons Memorial med 150 000 kronor i förstapris.

– Han behandlades ju efter Oslo-starten, där han gjorde ett jättebra lopp, men tyvärr inte var kurant. Vi passade på att fräscha till han och sedan fick hästen vila ett par veckor. Nu så har han tränat på med en massa konditionsträning, säger tränaren Stefan Hultman.

– Jag har i och för sig kört några rakbanejobb på gården och hästen känns jättefin. Men jag kan misstänka att han kan behöva lopp i sig, och jag tycker man ska behandla honom för det. Han brukar vara ringrostig när han kommer ut efter sina vinterträningar. Nu har han inte varit borta så länge men ändå, han brukar behöva lopp när han kommer ut, fortsätter Hultman.

”Ta med honom – men spika inte”

– Det är nog tufft att spika honom, han möter några bra hästar med bra form. Mitt tips: ta med honom, men spika honom inte.

Han blir storfavorit på onsdag, är det motiverat?

– Det får spelarna avgöra. Jag kan bara säga hur min häst här, och han känns väldigt fin, men det är inte nu han ska vara i toppform. Nu tar vi fart mot januari (Prix d´Amerique) och han ska tävla på regelbundet nu är det meningen.

Var det ett svårt val att inte starta i Jubileumspokalen? (Kvällens huvudlöp)

– Nej, det var ganska givet att avstå. Jag tog en bedömning att Jubileumspokalen skulle bli något tuffare.

– Det här var en distans (2640 meter) som passar Maharajah. Han är stark, men det kan saknas lite fart.

Kriga om en miljon

Hultman avstod alltså Jubileumspokalen med sin stora stjärna – men stallets andra guldgosse, Marshland, fick en plats i topploppet. Från spår åtta ska han försöka vara med och kriga om förstapriset på en miljon kronor.

– Det var surt på spåret, han har ju en kanonform hästen, säger Stefan Hultman.

– Från det här läget i, det här getingboet, måste vi ha all tur med oss. Vi måste hoppas att det löser sig. Senast hade vi skor på från ett dåligt läge. Då tänkte jag att vi skulle spara hovarna till det här loppet, men nu fick vi dåligt spår igen. Men hästen kommer att gå barfota nu, då höjer han sig ett snäpp. Marshland är gynnad av att möta flera bra hästar då det kan bli lite körning. Han är både stark och speedig och duger i den hårdaste konkurrensen när han får de rätta loppen.

Så om ni har tur i loppet, då kan han vara med och göra upp om segern?

– Om loppet blir bra så kan han vara med och hugga där framme.

Stall Hultman selar även ut Manna i V75-5.

– Han har bra form hästen och har gått bra några gånger. Han möter några bra hästar och har lite svårt att vinna i de allra tuffaste sammanhangen, men är han bland de tre-fyra främsta så är jag nöjd, meddelar Hultman.

ARTIKELN HANDLAR OM