Stig H: Hästen var i stort sett invalid

TRAV

Nu Pagadi floppade i senaste starten i Finland.

Nu är Stig H Johanssons stjärnfux tillbaka och är en av favoriterna i Jubileumspokalen.

– Han var i princip invalidiserad när han kom hem. Nu känns hästen som han ska igen, säger Stig H.

Jubileumspokalen med en miljon kronor är höjdpunkten under den stjärnspäckade onsdagskvällen på Solvalla. Loppet avslutar den EXTRA V75-omgången som dessutom kryddas med en jackpott. En ensam vinnare kan ta hem 33 miljoner kronor bara på sju rätt.

En av de mer betrodda är elitloppshästen Nu Pagadi. Efter segern i Copenhagen Cup i somras fungerade han inte alls i sin senaste start. Han galopperade i Mikkeli och stod inte att känna igen.

Var det banan det berodde på eller fanns det någon annan förklaring?

– Det var samverkande orsaker tror jag. Det var jättevarmt när han åkte över och jag tror inte att han mådde bra överhuvudtaget, han trivdes naturligtvis inte med banan heller. Den var stenhård och dåligt doserad. Så han var i princip invalidiserad när han kom hem.

Vad har han gjort efter den starten?

– Vi har undersökt men inte behandlat honom med något speciellt. Vi vätskade upp honom efter hemresan och sedan fick han ta det lugnt en period. Därefter har vi tränat upp honom och hästen känns nu som han ska göra.

Om du jämför honom hur han känns nu mot exempelvis när han vann Copenhagen Cup i somras. Hur är han då?

– Då gick han lätta jobb efter Elitloppet mellan de två starterna och jag tycker att hästen känns lika bra nu som han gjorde då.

Är du helt säker på var han står formmässigt nu?

– Njae, det kan man väl aldrig riktigt vara tycker jag. Han skulle ha behövt ett bra lopp där i Mikkeli för att man skulle vara helt säker på honom. Men han känns som han ska göra i jobben i alla fall.

Hur ser du på hans möjligheter i Jubileumspokalen ifrån spår elva?

– Med en sådan häst som Pagadi när han är som han ska vara, då tycker jag att han har möjligheter i de flesta sammanhang, även om han har ett dåligt spår som han har nu. Det är klart att det försvårar och det kan ställa till lite krångel för han har ju oftast varit bäst när han har varit med där framme.

Han har visat att han är så bra att han kan gå den tunga vägen och avgöra ett sådant här lopp tror du?

– Det vet jag inte, det är klart att det är lite bättre hästar än när han har gått tunga vägar tidigare men jag tycker att han visar kvaliteter som gör att man måste räkna med honom.

Är det vettigt att köra med tolv hästar i ett sådant här lopp?

– Jag har inga synpunkter på det. Man vill ju ha med så många som möjligt naturligtvis i ett sådant här lopp. Det hade varit enklare för oss om det hade varit mindre hästar den här gången. Men det jämnar ut sig det också, ibland har man framspår och det är det andra topphästar som missgynnas av baklägena.

Har du något speciellt önskescenario för att det ska passa din häst?

– Ja, det har jag naturligtvis. Men det är jag realist nog att tro att de inte infrias. Så vi får nog gå och kämpa den här vägen.

Blir det några ändringar i balans och utrustning?

– Han går med skor fram och troligen barfota bak.

Du har många hästar till start inom V75. Vem eller vilka vill du vurma lite extra för till spelarna?

– Vi har ju rätt bra hästar med och det är andra som har tänkt likadant och tycker att det bra priser och fina tävlingar. Det är inga enkla lopp och jag tycker inte att det är några riktiga toppchanser även om vi har bra hästar.

Vad säger du om Skully Gullys möjligheter i V75-6?

– Det loppet är väl egentligen, efter Jubileumspokalen, det hårdaste tycker jag den här gången om man ser till bredden. Det är otroligt många bra ston med i loppet. Skully Gully har dragit ett dåligt spår också men jag tycker inte att man kan räkna bort henne i alla fall. Hon är bra.

Karma kommer med två raka segrar, senast i V75.

– Det är helt andra sammanhang mot vad hon möter nu. Jag tror att hon får svårt att räcka till vinst.

Infatti November (V75-1) skrällde i guld näst senast men galopperade bort sig i senaste starten.

– Galoppen senast vet vi inte riktigt vad den berodde på. Normalt sett ska han inte galoppera i ett sådant läge. Han känns normal i jobben men möter några riktigt, riktigt bra hästar.

Michael Carlsson/Kanal75