Han har fyra hästar i Solvallas storlopp

Uppfödaren om bedriften och chanserna

Foto: ALN
John Bootsman.
TRAV

Här är uppfödaren som har intressen i fyra hästar i storloppet Jubileumspokalen.

John Bootsman har född upp tre av hästarna i loppet och äger en av dem.

– Det här är stort. Vi är väldigt stolta, säger han.

Affärsmannen John Bootsman driver tillsammans med sin fru Annika Bootsman-Kleberg Boko Stables och är en av Sveriges största uppfödare av travhästar just nu.

Till onsdagens storlopp Jubileumspokalen är han uppfödare till tre av hästarna i loppet. Boko Stables står som uppfödare till Yason Boko, Yield Boko och Yarrah Boko. Dessutom är han ägare till Vanessa du Ling som han nu har leasat ut.

– Det är stort att vi har så många hästar med i loppet. Vi är väldigt stolta. Vanessa du Ling köpte vi som årsföl och sedan har vi leasat ut henne. Vi har fyra hästar i loppet som vi känner för, berättar Bootsman.

Tror på Yield Boko

Bästa chansen är Yield Boko som tränas av Timo Nurmos.

– Jag hoppas på alla hästar. Men Yield Boko har största chansen. Bra form, bra spår och han är snabb ut. Det är viktigt att få bra position. Klassen i kväll är så otroligt hög, får man ingen bra position blir det svårt. Men jag blir lika glad i kväll vem som än vinner.

– Det här är en väldigt stor dag för oss. Om vi vinner blir vi otroligt glada, säger han.

Vad tror du om chanserna med Yason Boko?

– Det är en fin häst, men han är inte så snabb ut. Han är mer stark, han får det svårare. Han kanske hamnar tredje eller fjärde invändigt. Postionen i loppet det betyder mycket. Det såg man ifjol när Örjan Kihlström körde alla andra hästar, han lurade alla. Det är mycket taktik.

Yarrah Boko?

– En fantastisk häst som har gett oss mycket glädje. Jag är väldigt stolt över honom, men spår fem är svårt. Men jag läste att Nurmos är förhoppningsfull och tror att de kan vara bland de tre främsta. Men hästen måste vara väldigt snabb ut för att få en bra position. Det är en häst som är egentligen är mer speedig än stark. Det han har gjort de senaste månaderna är egentligen helt osannolikt. Så många storlopp som den hästen har vunnit. Det är en riktig krigare.

Timo Nurmos tränar även Vanessa du Ling, som startar från spår nio.

– Hon är stark. Hon är en av de få som kan göra loppet själv. De ska vara nöjd med spår nio. Hon kan bli otroligt farlig om det blir lite tempo. Hon är en outsider, säger John Bootsman.