Efter sjukdomen – nu är Ludde tillbaka

Foto: Kanal 75
Lutfi Kolgjini.
TRAV

Förra veckan låg han på sjukhus i sex dagar med dropp och penicillin.

Till helgen är Lutfi Kolgjini tillbaka på tävlingsbanan.

Han har huvudrollen i E3-finalen med tre imponerande försöksvinnare.

– Det är riktiga kanonhästar alla tre. Men Raja Mirchi är huvudet högre, säger Kolgjini.

Jägersrotränaren fick ett abrupt avslut på sin semester i Kroatien. Kraftiga magsmärtor tvingade honom att akut uppsöka sjukhus. Han blev omedelbart inlagd och först misstänkte läkarna att det var magsår. Undersökningarna visade sedan att det rörde sig om gallsten.

– Jag har fått en akut inflammation i bukspottskörteln och det kommer med anledning av att jag har gallsten. Det är grus i gallan som sätter stopp i systemet, berättar Lutfi Kolgjini.

– Jag ska opereras i Sverige och de ska plocka bort hela gallan på mig. De ska boka upp en tid men jag vet ännu inte när det blir. Det blir första gången jag blir opererad. Jag har haft väldig tur och klarat mig bra tidigare, har aldrig brutit något ben, en arm eller något liknande.

Hur mår du nu?

– Jag har inte ont men det fattas mycket kraft. Jag har jobbat en del idag (läs måndag) och nu är jag trött. Men jag har inte ro i kroppen av att bara vila. Jag låg sex dagar på sjukhus med dropp och penicillin. Det var inget vidare.

Så du är inte sjukskriven nu då?

– Nej, det är jag inte. Läkarna sa att jag skulle ta det lugnt bara. Jag har för övrigt inte varit sjukskriven sedan jag var 18 år. Då hade jag blödande magsår.

Följde loppen via sms

I tisdags förra veckan på Gävletravet var det Lutfi Kolgjini som stal showen - trots att han inte var där. Tre av Luddes hästar vann sina uttagningslopp till E3 och imponerade stort. Själv följde han tävlingarna så gott han kunde ifrån sjukhussängen i Kroatien.

Framgångarna i E3-kvalen måste ha piggat upp dig?

– Nej, inte ett dugg! I det läget är det inte mycket som kan pigga upp dig, det kan jag lova. Jag var i ett sådant tillstånd då att det inte hjälpte speciellt mycket, säger han med ett lätt skratt.

– Jag låg i en sal med sju andra personer och man fick knappt snacka i telefon. Jag försökte ändå följa loppen via telefon och det blev rätt så mycket sms. Det fanns ingen tillgång till varken dator eller tv.

"Jag kunde kört 10,5 - lätt"

Till helgens E3-finaler är Lutfi Kolgjini tillbaka på tävlingsbanan igen. Redan på fredagskvällen kör han bland annat Nice Kronos i E3-finalen för ston. Och under lördagen spelar han huvudrollen i den öppna klassen, tillika V75-6.

– Jag kör inget förrän till helgen utan tränar på hemma och försöker ladda och återhämta krafterna, menar han.

Kolgjinis finaltrio i den öppna klassen består av Classic Man, Västerbo Face It och Raja Mirchi. Alla tre vann sina uttagningslopp i bländande stil. Snabbaste segertiden hade Raja Mirchi, 1.12,3 och Erik Adielsson sa efteråt att det fanns krafter sparade.

– Jag har faktiskt inte sett loppet men när jag vann med honom under Hugo Åbergskvällen kändes det som att jag skulle kunna köra 10,5 - lätt, säger Ludde

– Under måndagen har jag själv kört samtliga E3-finalisterna i jobb och de kändes mycket fina allihop. Det var bara lugna turer i skogen men jag ville återstifta bekantskapen med dem.

– Jag tror att Raja Mirchi vinner och de andra två är med strax där bakom. Men jag har även lärt mig att man inte ska ta ut något i förskott.

Det är inte risk för någon ny galopp, som i E3-finalen i Eskilstuna?

– Nej, där var det helt och hållet mitt eget fel. Jag begärde lite för mycket med en häst som inte alls var i den balansen som han är i dag. Jag ville komma förbi Robbans Kadett C.D. och han klarade inte av det då. Men han gick fantastiskt bra efter galoppen.

Vad säger du om dina andra två finalister, Classic Man och Västerbo Face It?

– De är riktiga kanonhästar som tillhör kulletoppen båda två. Classic Man gjorde en grym prestation senast och det gjorde han även gången innan på Axevalla då han pressade hårt utanpå Stig H:s Formula One.

– Västerbo Face It är det bara jag som vet hur bra han är. Hästen har inte fått till det tidigare men var jättefin vid segern i kvalet. Han är långt framme även här.

– Med tanke på vad hästarna presterade förra tisdagen och hur de har känts efteråt så har jag bara positiva vibbar. De har inte blivit sämre av försöken i alla fall.

Turnaround i gulddivisionen, V75-3 då?

– Han har bättre form än resultatraden. Galoppen senast tog Forsgren på sig då han inte hade foten rätt i vagnen när han skulle driva honom. Hästen hade blivit trea, fyra annars. Han ska helst gå på innerspår och både läge och distans passar bra här.

Michael Carlsson/Kanal 75