”Jag tror att vi vinner”

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
TRAV

Två V75-starter i Örebro har blivit två förkrossande segrar.

På lördag är det dags igen för Chimall T.T.

– Så bra som han känns nu så vinner han igen, säger Fredrik Persson.

Kalmartränarens två stora affischnamn är Viola Silas och Chimall T.T. Den senaste veckan har Persson grubblat fram och tillbaka om han skulle starta Viola Silas mot hingstarna i Svenskt Travderby. Nu vet vi att beslutet blev Derbystoet.

– Visst har man funderat mycket. Om man tänker på hästen så var det ett lätt beslut. Hon känns fin nu, men var inte bra i Stochampionatet och det skulle kunna bli för tufft att gå ut mot hingstarna i två stenhårda heat. Hon är inte tillräckligt förberedd för det. Jag vill att hon ska starta i flera år till och inte riskera att knäckas.

– Men om man ser till ägarna så var det ett svårare beslut att fatta. De kanske aldrig får en sådan här chans igen att vara med i derbyt, säger Fredrik Persson.

Han tillägger:

– Jag körde Viola i ett jobb i veckan och hon bara studsade fram. Så hästen känns fin nu men det är skönt att beslutet är fattat och det känns helrätt i magen.

”Jäkligt ont i sina framknän”

Stallets andra stjärna är Chimall T.T. Han har haft grymma uppvisningar flera gånger på V75 och tagit imponerande segrar. Framförallt i Örebro där han har svarat för superprestationer i sina två starter.

– Det måste vara hans favoritbana. Han trivs där och underlaget har passat perfekt båda gångerna, säger Persson.

Efter en enastående insats näst senast i Halmstad, (där han krossade motståndet via tredjespår och "dödens") var Chimall T.T. sämre senast. Han fick det inte att stämma och galopperade som slagen i utgången av sista kurvan.

– Hästen hade varit så fin innan i träningen och resa och allt annat hade gått jättebra inför loppet. Så först fattade jag ingenting och vi tog ner honom till veterinär Jonas Tornell i Ängelholm som även behandlade Viola.

– Det visade sig att han hade jäkligt ont i sina framknän och fick åtgärdas. Han fick ta det lugnt ett tag och sedan träna på igen. Nu är hästen fräsch och fin och känns kanonfin i jobben. Allt talar för att han ska göra ett bra lopp på lördag och det blir barfota runt om igen, säger Persson.

Chimall T.T. har fått ett bra läge med spår två i V75-7. Vad säger du om uppgiften?

– Han är snabb ut och får vi inte ledningen direkt så tror jag att de släpper mig till spets. De har sett vilken tanks han är och han är inte rolig att ha på utsidan. Annars är jag inte rädd för att köra i "dödens". Hästen har tidigare visat att det inte bekommer honom ett dugg.

– Jag tror att det står mellan Chimall T.T. och S.J.'s Otto. Vi förlorade senast i Kalmar mot honom och jag vill ha revansch nu. Jag tror det står 2-2 i inbördes möten dem emellan. Med tanke på läge och hur min häst känns så tror jag att vi vinner.

Till sist; vem skulle vinna om Chimall T.T. och Viola Silas möttes i lopp?

– Det vågar jag inte sia om. Viola är mer komplett men när "Chimallen" har sina ljusa stunder då är han fruktansvärt bra. Ingen av dem skulle ge sig i alla fall, så mycket kan jag säga.

Michael Carlsson/Kana75

ARTIKELN HANDLAR OM