Walmann: Det är lite Giant Diablo-varning

Foto: Kanal75
Kullens drottning heter Tamla Celeber. Hon vann sin andra E3-final och travade tiden 1.12,1 i Örebro. Tränaren Roger Walmann jämför henne redan med sin tidigare världsrekordhållarinna Giant Diablo.
TRAV

Tamla Celeber är ett av Sveriges nya stjärnston.

Hon vann sin andra raka E3-final - nu på tiden 1.12,1 - vilket var en tiondel ifrån det svenska rekordet.

Tränaren Roger Walmann jämför henne redan med sin tidigare världsrekordhållarinna Giant Diablo.

– Hon är fantastiskt bra och det är lite Giant Diablo-varning, sa Walmann.

Storfavoriten Tamla Celeber infriade favoritskapet under fredagskvällen på Örebrotravet. Hon visade på nytt att hon är en undantagshäst när hon vann sin andra E3-final. Förstapriset var 650 000 kronor och tränare Walmann har väldigt höga tankar om sin nya stjärna.

– Det var en väldigt bra insats hon gjorde. Att bara kunna gå runt dem i tredjespår med skor visar bara att hästen är något alldeles extra. Jag tycker att det är lite Giant Diablo-varning. Jag har inte tränat speciellt många treåriga ston som är bättre än henne, sa Roger Walmann.

”Stenhård kamp in på linjen”

Tamla Celeber var inte med i startrusningen och fick en fin resa av Örjan Kihlström. Hon bidade sin tid i tredje par utvändigt samtidigt som tempot var högt uppskruvat i täten. Ledningen togs av So Here I Am som fick Nice Kronos på utsidan efter sexhundra meter. Första varvet avverkades efter 1.12,0 och kort senare lyfte Örjan Kihlström ut Tamla Celeber för attack. Hon fick trava i tredjespår genom hela sista sväng och slog klorna i ledarinnan in på upploppet. Den sista biten fick hon dock ge allt för att hålla undan före mycket vasst spurtande Roxa Sisu.

– Hon har varit fantastiskt bra hela tiden och fortsätter att leverera. Jockes häst var också väldigt bra och det var stenhård kamp in på linjen. Men hon vill vara först, berömde Örjan Kihlström.

Drottningen i kullen

Vinnartiden blev 1.12,1 över distansen 1609 meter med bilstart. Det var nytt banrekord på Örebrotravet och bara en tiondel ifrån Bobtails svenska rekord. Kihlström höll också med om att Tamla Celeber är drottningen i kullen.

– Det måste man säga för hon har gjort det fantastiskt bra och är bäst i kullen så här långt. Hon är väldigt allround, är väldigt speedig, travsäker och har visat fin styrka. Vi mötte en väldigt bra häst men det gick vår väg och hon var jättefin, sa Örjan Kihlström.

Oaks-kvalen nästa

Tamla Celeber såldes på auktion som 1,5-åring och kom direkt till Roger Walmanns träning. Hon har nu på nio starter tagit sju segrar och aldrig varit sämre än trea. Det treåriga stoet har hittills sprungit in drygt 1,7 miljoner kronor. Hon ägs av hårdsatsande stall Courant med Anders Ström och Marcus Lindgren i spetsen. Närmaste uppgiften för Tamla Celeber blir kval till Svenskt Travoaks. Därefter kan en tripp till Italien bli aktuell senare i höst. Det är det stora treåringsloppet Gran Premio Orsi Mangelli i Milano som lockar.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM