Tårarna i tv: Vann för sin döda mor

Foto: ALN/Montage
Johnny Takter och Deuxieme Picsous vann E3-finalen – Öppen klass på Örebro. Efter loppet så tillägnade tränaren (till höger i bild) segern till sin döda mor.
TRAV

Båda hans föräldrar gick bort i våras.

I dag vann Johan Lejons häst Deuxieme Picsous E3-finalen i Örebro med 800 000 kronor i förstapris.

Efter loppet mötte en mycket rörd och tårögd tränare TV4.

– Jag vill tillägna min mamma det här, sa han.

Den lille proffstränaren på Jägersro, Johan Lejon, med tolv hästar på träningslistan, tog i dag en stor seger. Hans talangfulle treåring, Deuxieme Picsous, spurtade hem E3-finalen i Örebro med 800 000 kronor i förstapris. Hästen fick ett lopp långt bak i kön, men det spelade ingen roll då tempot i loppet var mycket högt. Lejons häst, som för dagen kördes av Johnny Takter hade även tur då storfavoriten och mycket kapable Raja Mirchi galopperade i startrusningen. När upploppet nalkades var det flera hästar med vinstchans, men längst ut spurtade Johan Lejons talang bäst och skar linjen först med säker marginal.

– Jag har kört honom några gånger och jag gillar den här hästen. Han är väldigt fin och köra, sa Johnny Takter efter loppet.

Han fortsatte:

– Han har inte snabbheten än men han har styrkan. Jag tänkte att jag hade en bra häst, men man vet ju inte. När man vet att man har en bra häst så ger man inte upp.

Lejon: Saknar henne

När Per Skoglund, som var TV4:s reporter i dag, kom fram till Johan Lejon efter loppet så blev det en känsloladdad intervju. Lejon, med tårar i ögonen, förklarade sin saknad efter sina föräldrar som gick bort i våras.

– När känslor kommer från olika håll så tänker man på mycket, sa han.

– Jag vill tillägna min mamma det här. Jag ville vinna ett stort lopp och säga att jag saknar henne som fan, fortsatte han.

”Lång och ful”

När tränaren hade samlay sig något och tagit sig till vinnarcirkeln berättade han hur hästen hade fått sitt namn.

– Deuxieme betyder den andre och Picsous betyder Farbror Joakim på franska. Så det blir Farbror Joakim den andra, förklarade han.

Men det var inget självklart val att döpa honom till det.

– Han var lång och ful som föl, så han skulle väl egentligen ha hetat Långben, sa Lejon lite skämtsamt.

ARTIKELN HANDLAR OM