Blev tvåa i Derbyt – lämnade in protest

Foto: Stefan Olsson/Kana l 75
Sir Lando blev tvåa i det norska derbyt för Fredrik Johansson.
TRAV

Fredrik Johansson var inte långt ifrån att vinna norskt derby med Sir Lando.

I en tät slutstrid fick hans häst ge sig mot skrällen Go Go Gadget med Edward Ahern i sadeln.

Den svenska derbyvinnaren Moe Green svek helt och slutade i det slagna fältet.

V65-raden blev svårfunnen och ett system tog hela potten på 1,5 miljoner kronor enbart på sex rätt.

Norskt derby på Övrevoll utanför Oslo bjöd på en fartfest och en dramatisk avslutning. Det blev en rafflande upploppsstrid där Sir Lando och Fredrik Johansson stred sida vid sida mot Go Go Gadget.

Sir Lando bjöds på en fin ritt av sin jockey mitt i fältet. Samtidigt var det ett våldsamt tempo i täten där Osorios Trail och Bank Of Burden duellerade långt före de övriga. I sista kurvan var Sir Lando gott gåendes och kom med bra fart även om han snubblade till in mot upploppet. Fredrik Johansson styrde ut längst till höger på det långa upploppet eftersom den tungsprungna banan var torrare där.

Blev störd av vinnaren

Sir Lando hade greppet ett par hundra meter från mål, när storskrällen Go Go Gadget dök upp. De utkämpade en stenhård kamp den sista biten och samtidigt bröt Go Go Gadget ut och störde Sir Lando kort före mål. Fredrik Johanssons häst stannade till lite av den manövern och sensationen var ett faktum. Go Go Gadget, riden av Edward Ahern och tränad av Nils Petersen, vann derbyt i blott sin femte start i karriären. Det var också första derbysegern för Nils Petersen som även hade med Bank Of Burden som blev fyra.

– Han gjorde ett fantastiskt lopp och jag har tidigare sagt att det här blir en topphäst på sikt. Men vi har väntat på att han skulle blomma ut och det var väldigt skönt att få vinna idag. Det är en fantastisk häst som säljer sig dyrt och har ett fighterhjärta som är helt otroligt, sa Nils Petersen.

Lämnade in protest

Kretsen kring Sir Lando, med Fredrik Johansson och tränaren Wido Neuroth i spetsen, lämnade in protest efter loppet. De menade att Sir Lando blivit så pass störd kort före mål att det var segern som rök där.

– Jag tror att min häst förlorade loppet på det. Han tappade bakbenen när han blev störd, sa en besviken Wido Neuroth.

Förstapriset i det norska derbyt var 679 195 kronor. Tvåan Sir Lando belönades med hälften och trea i mål blev High Flyer. Däremot svek den svenske derbyvinnaren More Green helt. Han fick en dålig start och hade sedan svårt att få kontakt med fältet när han sladdade sist under loppet.

En vinnare tog hela potten

V65-raden på Övrevoll blev svårfunnen och endast ett system lyckades pricka in alla vinnarna. Det tog hela potten och belönades med 1 522 979 kronor enbart för sex rätt. Systemet var inlämnat i Norge och gav totalt (med 25 femmor värda 57 000 kronor styck) 3 242 569 kronor.

Michael Carlsson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM