Finansmannen: ”Har varit dåliga affärer”

Förre TV4-chefen om miljonköpen och att äga häst

Foto: Kanal75, Sven-Olof Englund/ MOntage
Yewish Boko, Schwerin Boko och Björn Nordstrand.
TRAV

Affärsmannen och den förre TV4-chefen Björn Nordstrand köpte topphästarna Yewish Boko och Schwerin Boko för miljonbelopp.

De har bara floppat på banan – men Nordstrand misströstar inte.

Vid onsdagens V64-tävlingar på Solvalla jagar Yewish Boko sin första årsseger.

– Man gör väl det för att ha lite roligt, säger han till Trav365.

Det blev mycket snack kring Björn Nordstrand när den förre TV4-chefen köpte in sig i Commander Crowe för en stor summa pengar. Men Nordstrand och hästens tränare, Petri Puro, kom inte alls överens och han sålde de 40 procent han hade i hästen efter ett tag.

Men för Björn Nordstrand, som dragit ner på hästägandet, var det inte över där. Yewish Boko stod för en svettig insats i kvalen till Kungapokalen förra året. Så bra att Björn och sonen Anders ville köpa honom av John Bootsman.

– När han vann försöket till Konungens Pokal från dödens, förra året, så ville jag köpa honom. Det var mäktigt. Sen blev det som det blev...

Hur mycket fick ni betala för honom?

– Det har vi aldrig offentliggjort, men den var inte billig.

Nordstrand vill inte tala om hur mycket hästen kostade, men enligt vad Trav365 erfar så var det en affär i miljonklassen.

Hästen flyttades då från Timo Nurmos till en annan Solvalla-tränare, Stefan Hultman, varför?

– Det var Stefan som ville att jag skulle köpa den så att säga. Jag känner Boko-grabbarna väl. Så det var på inrådan av Hultman jag köpte, så då ville han ha hästen. Så fungerar det ju, berättar Nordstrand.

”Vissa förhoppningar”

Men resultaten uteblev. Det blev galopp i finalen av Konungens Pokal på Åby, det följdes upp med en tam insats på Solvalla och sedan var hästen struken i Sprintermästaren. Ett av de lopp som Nordstrand helst ville vinna. Yewish Boko startade på under hösten, men utan att imponera. I vintras blev hästen skadad och opererades. Han tvingades till en längre viloperiod. Nu är hästen tillbaka på banan och har gjort två starter. Senast tjänade hästen de första pengarna efter att Nordstrand köpte honom. En tredjeplats på Eskilstuna betalade 10 000 kronor. På onsdag startar hästen på V64.

– Nu är den tillbaka och har fått två-tre lopp. Han är hel och fin nu och travar ordentligt. Det finns vissa förhoppningar, säger Björn Nordstrand.

– Vi får se i morgon, han behövde ett par lopp har vi förstått, men nu är det tredje gången så då kanske han visar framfötterna, fortsätter han.

Så är det i hästbranschen

Med endast 10 000 kronor intjänat efter köpet, så kan man enkelt räkna ut att hästen inte har gått ihop sig hittills.

– Nej, (stort skratt).

Då kan du inte vara riktigt nöjd med köpet?

– Nej, vi hade förväntat oss en bra insats i Kungapokalen. Sen hade vi ju Sprintermästaren här i Halmstad men det fungerade inte. Han var inte schysst när vi fick den, men det visste vi ju inte. Så är det i hästbranschen.

Nordstrand gav inte upp då heller. Inför årets uttagningar till Kungapokalen köptes Schwerin Boko av Stall Courant för ett sjusiffrigt belopp. Målet: Vinna Sprintermästaren. Men det gick inte heller som affärsmannen ville. I kväll startar han i kval till Derbyt på Jägersro.

– Vi hade den hos Åke (Svanstedt), men det är lite Petri Puro över honom man får inte så mycket kontakt. Så vi flyttade hästen till Ulf Stenströmmer här nu för någon månad sen. Den är hyfsat bra, men det är tveksamt om den går vidare, då det bara är två i varje lopp som gör det. Men vi ville starta den och se hur det fungerar.

”Inte för att tjäna pengar”

Så det är de två du äger för dagen?

– Nej, vi har en till. Den ska också starta i kväll. Det är Operett Ribb som vi har nere hos Michael Lönborg. Hon är halvbra, men går inte vidare i kvalet där för stona. Men det är kul att vara med.

Hur ser på du på hästägandet, är det bara en dålig affär?

– Jag har varit med så länge i travbranschen så jag gör ju det inte för att tjäna pengar. Man gör det väl för att att ha lite roligt. Men samtidigt vill man ju inte att det ska kosta för mycket. Hittills har Boko-hästarna varit dåliga affärer. Och Operett Ribb var ingen dyr häst. Men det vill ju till att både Schwerin Boko och Yewish Boko visar framfötterna nu så man får tillbaka lite av pengarna.