– Jag tror att han kan bli riktigt bra

Travtränaren som driver konferens- och aktivitetsgård – nu startar han på Solvalla

Foto: ALN
TRAV

Jonas Moberg är travtränaren som driver en konferens- och aktivitetsgård.

Men travet är fortfarande huvudsysslan och den här veckan startar han lovande treåringen Mon Petit Cheval på Solvalla.

– Det är inte lätt att vinna från åttondespår men blir det fart på loppet är han stark till slut, säger Färjestadstränaren.

I juni i fjol slog Jonas Moberg upp dörrarna för sin konferens- och aktivitetsgård strax utanför Säffle.

– Det har gått ganska så bra tycker jag. Marknadsföring är inte det lättaste har jag lärt mig och det tar säkert ett par år till innan det tar riktig fart, men vi har haft en hel del konferenser och kickoffer. Bland annat hade vi 40 norrmän här i somras som körde häst och crosscart och sedan festade på skullen. Så det var full rulle hela kvällen, säger Moberg och skrattar.

Aktiviteterna som står till buds på gården Östensbyn är crosscart, felstyrd bil, femkamp och givetvis körning med travhäst i dubbelsulky.

– Det är svårt att säga vilken aktivitet som är populärast men det är fascinerande att se folks reaktioner när de får köra häst. Vi brukar köra till ordentligt på rakbanan så att de får känna på farten och det är många som blir riktigt begeistrade.

"Det är det som är trav"

Men det är fortfarande tränarrörelsen som tar upp det mesta av Mobergs tid. Elva hästar finns på träningslistan och han är själv med och deläger en majoritet av dessa.

– Jag vill ha roligt och är inte så sugen på en rörelse där folk sätter press på en och flyttar hästar fram och tillbaka. Jag har plats för fler hästar och säger inte att jag inte vill ha in hästar att tävla med, men jag vill ha lugn och ro så att hästarna får chansen och den tid de behöver.

Det som ligger 42-årige Moberg närmast om hjärtat är den egna uppfödningen, som han hoppas kunna utöka i framtiden.

– Helst vill jag ha egen uppfödning och hitta delägare själv. Nu har jag två fölmärrar på gården och fortsätter det att fungera är det inte omöjligt att jag skaffar någon mer. Uppfödningen är så jäkla rolig. Jag var med i boxen när vi fick ett föl efter Love You i våras och tårarna rann på mig. Det är det som är trav för mig.

Duger bra med rätt lopp

Bland de elva hästarna i stallet finns det flera riktigt lovande individer. Treårige Monte Major ståtar med tre raka segrar och hans kullbroder Mon Petit Cheval (V64-2), som på onsdagen startar på V64, har tagit två segrar och två andraplatser i karriärens första fyra starter.

– Det är en superhärlig häst. I träningen springer han i sin egen värld och är lat och bedrövlig, men han är en helt annan när han kommer bland hästar.

Hur höga tankar har du om honom?

– Jag tror att han kan bli riktigt bra. Han har jättebra fysik och har inga problem med benen eller något sådant. Planen är att han ska få tävla på under hösten och får han sedan en ordentlig vinter på sig tror jag att han kan bli en riktigt häftig fyraåring.

Men först väntar alltså V64 på Solvalla, där Mon Petit Cheval har lottats till ett svårt åttondespår bakom startbilen.

– Det är ju tråkigt och vi kan bara hoppas på att komma ner i en vettig position. Men jag tror att han gynnas av att gå bakifrån och skulle det bli bra fart på loppet är han stark till slut. Med rätt lopp duger han bra.

Kanal 75