”Han knäcker alltid ledaren från dödens”

Petri Puros passning till Svanstedt

Foto: ALN
TRAV

Commander Crowe är titelförsvarare i Sundsvall Open Trot.

Tränaren Petri Puro tror sig veta hur han ska besegra Torvald Palema.

– När min häst har gått i dödens har han alltid knäckt ledaren. Men risken finns då att någon bakifrån vinner, säger Puro.

Commander Crowe besegrade Torvald Palema i fjolårets Sundsvall Open Trot. Han hade en strålande säsong och sprang in 3,7 miljoner kronor och vann flera storlopp. I år har den karismatiske fuxen bara startat sporadiskt och haft en del stolpe ut.

– När hästen gjorde årets andra start i Finland så pinkade han ingenting. Han fick någon typ av urinförgiftning och fick vila lite. Där tappade han några månader, säger Petri Puro.

Commander Crowe var tillbaka under midsommar när han var favorit i gulddivisionen. Då galopperade han för ovanlighetens skull (första gången i karriären) men reparerade strålande till tredjeplatsen.

– Han gjorde en kanonupphämtning i Kalmar. Sedan i Halmstad gången efter tryckte han gasen i botten mot ledaren. Trots att hästen sprang 12,1 i dödens så åkte han dit mot en smygkörd.

– Därefter var han ute i Hugo Åbergs och hade spår tio. Han satt sist och kom aldrig in i loppet. Han har haft bakspår tre gånger mot elithästar i år och det är jäkligt tufft, menar Puro.

Byter huvudlag

I senaste starten vann Commander Crowe Gotlandslöpningen i Visby. Han tog ledningen och fick bestämma tempot i täten. Trots det såg hästen lite loj ut den sista biten.

– Han kan bli lite bekväm i ledningen och gör inte mer än han behöver. Vi ska prova med ett halvstängt huvudlag nu för att det ska göra honom lite piggare. Han går vanligtvis med öppet huvudlag men gick med ett halvstängt i andra heatet av Åby Stora Pris i fjol. Då spurtade han mycket bra bakom Torvald Palema.

– Jag tycker inte att Commander Crowe är sämre rent formmässigt än förra året. Det har som sagt bara strulat lite med dåliga lägen och att han inte varit frisk.

Hur har han tränat efter senaste starten?

– Vi varierar träningen på honom och han går en hel del galoppjobb under sadel. Men i dag (läs torsdag) körde jag honom själv och då var det bra tryck i tömmarna. Han trivs också bättre när det blir lite svalare ute. Hästen har alltid gått bättre på sensommaren tidigare och trivs inte med för hög värme.

"De som har svarat har inte kommit i mål"

I årets Sundsvall Open Trot blir det ett nytt möte med Torvald Palema. Den sistnämnde vann spårlottningen och finns invändigt om Commander Crowe.

– Det luktar lite dödens för vår del, säger Puro.

– Det är alltid svårt att vinna lopp ifrån den positionen på den här nivån. Men Commander har hittills knäckt varenda jäkel ifrån dödens. Alla hästar som har svarat tidigare har inte kommit i mål. Sedan har han åkt dit av någon bakifrån som smugit med.

– Om vi masserar Torvald i ledningen finns ju risken att vi kör loppet åt Beanie M.M. och Lisa America. Jag tycker att de båda var riktigt bra senast. Torvald Palema ska väl vara favorit på läget men jag är så nöjd med min häst att jag räknar med att ge honom en match

Blir det någon förändring i balansen?

– Nej, vi har i år kört med skor fram och barfota bak. Han går med väldigt lätta framskor som väger minimalt. Ibland när vi har kört barfota runt om har Ingves sagt att han har känts lite rullig sista biten in mot mål.

Hur ser fortsättning ut i höst?

– Vi har lite planer på att prova honom i Frankrike. Det körs lopp med en halv miljon kronor i förstapris där varannan vecka. Dessutom gillar han de långa distanserna över 2800 meter. Här hemma är startspåren så avgörande. Så jag tror att han har mycket pengar att hämta där.

– Sedan vill jag prova honom i monté också. Franck Nivard som körde hästen i Frankrike tidigare sa att han säkert skulle passa bra i monté. Commander är 1.70 hög och ridtränas mycket i jobben, säger Petri Puro.

Du har även med Bill Balance i V75. Chanserna där?

– Bill Balance (V75-2) var seg i förra loppet. Men det hade regnat mycket och även om vi inte kollade upp honom tror jag att det var halsen som spökade. Hästen känns snabb i benen i träningen och var jättefin i sista jobbet.

– Det finns en liten chans att komma till ledningen då han är rätt så kvick iväg. Får han ledningen i ett sådant här lopp borde han räcka långt. Det är en allroundhäst som alltid gör sitt bästa och tidigare har han avslutat flera lopp i 1.12-tempo. Balansen blir barfota bak och han ska räknas tidigt.

Michael Carlsson/Kanal 75