”De andra hästarna är rädda för honom”

Åke Svanstedt om revanschmötet på Bergsåker

Foto: Casper Hedberg
Torvald Palema och Åke Svanstedt.
TRAV

Torvald Palema jagar revansch på Commander Crowe i Sundsvall Open Trot.

Åke Svanstedt är mycket nöjd med sin stjärna i träningen.

– Torvald ser jättefin ut i ridjobben. Han har blivit så tuff nu att de andra hästarna på Bjertorp är rädda för honom, säger Svanstedt till Sportbladet.

I fjol kunde inte Torvald Palema rå på Commander Crowe i Sundsvall Open Trot. Trots en snabb avslutning fick han se sig knappt slagen som tvåa.

I år är det mycket som talar för att ordningsföljden blir omvänd. Torvald Palema har ett bättre startspår och har värsta konkurrenten Commander Crowe på utsidan.

– Han är snabb ut och jag kör i ledningen. Hästen är så bra nu att han inte har några som helst problem att springai den positionen. Jag tycker att han är bättre än vid samma tidpunkt i fjol, säger Åke Svanstedt.

Efter andraplatsen i Hugo Åbergs Memorial har Torvald Palema enbart tränats under sadel. Åke Svanstedts sambo Sarah Swahn ridtränar hästen i galoppintervaller i en bana med djup sand. Det har gjort Torvald Palema både starkare och fräschare.

– Jag var mycket nöjd med hästen i Åbergs där han gick en kolossalt snabb avslutning. Han har varit fräsch och fin efteråt och vi har inte behövt behandla honom. Hästen orkar som han ska och är pigg och löpglad, säger Svanstedt.

Från halvvek till kung

Torvald Palema har satt sigi rejäl respekt hos sina stallkamrater. Med sina snart 23 intjänade miljoner är det han som är kung hemma på gården.

– Tidigare var han en halvvek häst men nu har han blivit stentuff. Det är faktiskt vissa hästar som är lite rädda för honom när man är ute och kör. Han går i sin hage intill banan och trots att han inte skriker något så skyggar en del hästar och är lite rädda när de ska passera förbi honom.

– Det här har kommit de senaste åren. Tidigare var det tvärtom, då var det han som var rädd för att gå förbi de andra hingstarna.