”Tror på brutal knockout-seger”

Micke Nybrink om Sundsvall Open Trot

TRAV

Det är ett revanschmöte.

Torvald Palema fick ju stryk av Commander Crowe i fjol.

Disch, disch, disch. Tre örfilar och en långnäsa.

Utgången i år känns ändå given. Torvald är tuffare nu.

Och Commander Crowe lite sämre.

Jag tror på brutal knockout-seger.

För ett år sen möttes de i Sundsvall Open Trot, Commander Crowe och Torvald Palema. Torvald kom med tre raka seger – och det var inte i vilka pisslopp som helst, inte fan: Elitloppet, Forus Open och Hugo Åbergs hade han blåst hem med sin patenterade slutrökare. 5,4 miljoner kronor rakt in på det redan proppfulla kontot. Torvald skulle förstås även vinna på Bergsåker, en miljon till. Piece of cake.

Värst emot ansågs Commander Crowe vara. Han hade också tre raka segrar på sitt samvete: Kouvola, Visby och Tingsryd. 1,25 miljoner hade han fått ihop på vinsterna.

Känslan: Torvald stumnade

Minns ni hur det såg ut? Commander Crowe tog hand om ledningen med Adrian Chip i rygg. Torvald Palema hittade andra ytter efter 600 meter. Sen var det lugnt fram till 450 från mål då Åke Svanstedt vred ut Torvald till attack. Först trodde vi att det skulle smälla till (som vanligt) men ganska snabbt insåg vi att det blir nog match. Commander Crowe försvarade sig berömvärt hela vägen in och höll undan till knapp men säker seger. Känslan var att Torvald hade stumnat lite sista biten, även om klockan visade 1.09 sista 700 för hans del. Möjligen, men bara möjligen, borde han vunnit. Men då är man nog överdrivet petig.

Smidigare än någonsin

Det var då det. Avanti. Det går inte att leva på gamla meriter. Inför årets slag på Bergsåker måste vi inse att Torvald Palema kanske är ännu bättre och att Commander Crowe inte hunnit visat samma fina form som 2009.

Torvald är i och för sig nio år gammal men sedan gubben börjat träna i galoppintervaller med Sarah Swahn på ryggen har han sett bättre, smidare och spänstigare ut än någonsin. Visst, han var ”bara” tvåa i Elitloppet men det berodde enbart på ett tveksamt spårval i finalen och en resa i kön samtidigt som vinnande Iceland stal loppet i ledningen. Vid V75-segrarna i Östersund och Boden har han varit enormt fin. Kicken i steget har imponerat och explosiviteten har skvallrat om en elitidrottare i perfekt skick. I den senaste starten slutade Torvald tvåa i Hugo Åbergs på Jägersro, ett av de absolut största sprinterloppen i världen för äldre hästar. Alla som sett loppet inser att hästen var strålande. Han avslutade under 1.07 sista 500 ute i tredjespår och att han inte hann ikapp

ledande Lavec Kronos var nästan givet som loppet gestaltade sig.

Jag känner igen mig i Torvald

Åke Svanstedt gör tummen upp inför lördagens start. Allt är som det ska med hästen. Han berättar också att tidigare var Torvald Palema lite vek hemma på gården, klev gärna åt sidan när någon kaxade upp sig. I år är han stentuff, kammen har vuxit och det är alla andra som är rädda för honom. Det är som om han insett att han är bäst och därmed förtjänar att behandlas med respekt. Jag känner nästan igen mig där, he he.

Han tål ledningen i år

I år har Svanstedt och Torvald haft en sagolik tur i spårlottningen. De vann nämligen loppet redan där. Från tredjespår bakom bilen smäller det förstås direkt: knock-out, pang till ledningen, sen är det kört. Svårare än så är det knappast. I år verkar det nämligen som om

tidigare lite mesige Torvald Palema tål att gå

i ledningen. Det är nästan så att den nye, kaxige Torvald ser ut att trivas där. Han är ju numera van att chefa hemma, så visst kan han tänka sig att visa vägen runt banan också.

Startsnabbheten har han alltid haft men det har tidigare varit så att Svanstedt föredragit att spara hästens otäcka speed och använda den över upploppet. Det är så vi har lärt känna honom, som speedkulan utan överman.

Men – den här gången är det inget att fundera över. Eller hur? Alla konkurrenter värda namnet har spår utanför och det gäller förstås att se till att de blir kvar där, Commander Crowe, Lisa America, Amour Ami och Beanie M.M. Alternativen, att antingen släppa ledningen eller ge fasen att köra dit, är sämre. Då riskerar

Svanstedt att antingen bli fast i rygg eller hamna utanpå ledaren.

Nej, det är spets och slut??i Sundsvall Open Trot. Det var faktiskt länge??sen det??såg??så här upplagt ut.