NHL-stjärnorna vill se ny triumf

Henrik Sedin om sin Amour Ami: ”Med rätt resa finns chansen”

Foto: AP
Henrik och Daniel Sedin följer travet noga från hemmen i Vancouver. Deras egen häst Amour Ami har sprungit in 4,2 miljoner kronor.
TRAV

Hockeystjärnorna Sedin är kända för att ha ett stort travintresse.

De äger flera hästar och en av dem är Amour Ami som startar i Sundsvall Open Trot.

Han vann ett större lopp i Finland senast och har fem raka segrar.

– Det är ruggigt kul och spännande. Vi är på plats hela familjen och tittar, säger Henrik Sedin.

Poängkungen i NHL följer travet väl tillsammans med sin bror Daniel. När de spelar på andra sidan Atlanten blir det många timmar framför ATG Live. Hemma i Sverige om somrarna åker de på trav och följer sina hästar så ofta de kan.

Ser alltid loppen

– Det är en trevlig avkoppling från hockeyn. Vi följer med så mycket vi kan och om vintrarna blir det via datorn. Det är nio timmars tidsskillnad i Vancouver och vi har bägge småbarn som vaknar tidigt. Därför händer det ibland att vi kliver upp och tittar på V75 om lördagarna, även om det är väl tidigt.

– Annars ser vi alltid V75-loppen i efterhand via lopparkivet på ATG:s hemsida. Däremot kvällstravet med V65 och Dagens Dubbel passar bättre i tid, säger Henrik Sedin.

– På somrarna spelar vi V75 regelbundet och det är ett svårt men väldigt kul spel. Det finns ett härligt spänningsmoment inom travet, antingen om man är hästägare eller spelare. Själva uppsnacket inför ett lopp när man har egen häst till start är också väldigt kul.

Tvillingbröderna äger fyra travhästar tillsammans. En av dem är stjärnan Amour Ami som har sprungit in 4,2 miljoner kronor och vunnit 33 lopp. Han kommer närmast ifrån storlopps-

seger i Finland där han överraskande spurtslog flera elithästar.

– Det var en häftig upplevelse. Vi satt framför datorn och såg loppet och hade inga förväntningar alls. Men in på upploppet kom han fort och hann fram precis. Det är vår största seger som hästägare, säger Henrik Sedin.

Gått bra i Finland

– Amour Ami har gått riktigt bra

i Finland och vann på en otroligt bra tid senast. Han har även verkat en del i aveln där. Hästen kom tillbaka till Sverige 14 augusti och enligt Robert Bergh ser han ser bättre ut än på länge.

Kan det bli en ny storloppsseger i Sundsvall Open Trot?

– Så som han har sprungit på slutet så tycker jag att han ska kunna vara på plats i alla fall. Han är ju väldigt speedig och med rätt resa finns chansen.

FAKTA

Hockey-profiler som äger travhästar

Peter Forsberg

Äger bland annat gulddivisionshästen Real de Rabut som sprungit in närmare tre miljoner kronor och vunnit 17 lopp.

Kristian Huselius

?Elitloppshästen Quarcio du Chene (äger ihop med bland annat Per-Johan ”Pebben” Axelsson) 5,1 miljoner kronor. Äger även V75-vinnaren Mils You Love, samt Caddie Comet och Vincent du Ling.

Daniel & Henrik Sedin

Förutom Amour Ami äger de även Bleke Kongen, Ulvsås Brasse, Ulvsås Svarten.

Henrik Zetterberg

Årgångshästen Aleksej och talangfulla tvåårsstoet Sex and the City.

Mats Sundin

Köpte ettårige hingsten Rebellion på auktion för en miljon kronor. Äger även Photo Maxx i USA.

Hardy Nilsson

Delägare i Stall Elit som äger 14 hästar, bland annat E3-finalisten Domino Sund.

Tommy Salo

Sir Tilly och ytterligare ett par ostartade unghästar.