– Han är precis lika klok som sin pappa

Persson om hans nya stjärna och dagens chanser

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
TRAV

Järvsöfaks vann Svenskt Mästerskap ­hela tio gånger.

Nu har sonen Hallsta Lotus tagit över kungakronan.

Han är den ”nye” Järvsöfaks och just nu världens bästa kallblod.

– Hallsta Lotus är precis ­lika klok som sin pappa. Han har varit helt makalös i år, ­säger tränaren Jan-Olov ­Persson.

En av svensk travsports största giganter Järvsöfaks föll för åldersstrecket och slutade tävla vid årsskiftet. Han tog 201 segrar och sprang in 21,2 miljoner kronor i sin sagolika karriär som även har blivit bok och film. Kallblodskungen dominerar även i aveln och präglar många av sina avkommor med sin segervilja. I årets upplaga av Svenskt Mästerskap är sju av de tolv startande hästarna avkommor till Järvsöfaks. En av sönerna är Hallsta Lotus som har klivit fram som Sveriges – och världens – bästa kallblod. Den tioårige hingsten har i år imponerat enormt när han har utklassat sina konkurrenter.

– Han har varit helt makalös i år. När hästen vann Elitkampen på Solvalla under Elitlopps­helgen gjorde han en oerhörd prestation. Han vann på 1.19,7 och var då andra hästen i Sverige att springa under 1.20, säger Jan-Olov Persson.

– Sedan följde han upp det genom att vinna på 1.19,6 på Hagmyren och sedan på 1.24 över 2 700 meter. Det är starka papper och till och med bättre än sin pappa.

Vad har Hallsta Lotus för lik­heter med Järvsö­faks?

– Framför allt är han otroligt klok och behaglig att ha att göra med. Där är han sin pappa upp i dagen. Sedan har han visat en otrolig styrka också. Tuffa lopp bekommer honom inte längre för han är väldigt hård och stark.

Slocknade och tappade allt

Men det har inte alltid gått på räls för Hallsta Lotus. Han har nått toppen genom en krokig väg, och karriären har varit upp och ner från år till år. Det började väldigt bra och de första åren dominerade han på banan.

– Han vann derbyt som fyraåring och fort­satte även att tävla otroligt bra som femåring. När Stig H vann V75 med honom i Boden på 1.21,5 så var det världsrekord för femåringar, ­säger Persson.

Därefter hände något och Hallsta Lotus stod inte att känna igen på ett bra tag. Faktum är att han efter den segern inte vann ett enda lopp på närmare två år.

– Han var med i landskampen och slocknade redan med 400 meter kvar. Sedan var lampan släckt under hela sexårssäsongen. Jag vet fortfarande inte vad som hände där och han startade bara en gång som sexåring. Han sprang ingenting och orkade ingenting i jobben heller.

– Vi skickade ner honom till Åke Wall i Värmland och lät honom stå i avel under sommaren. Hästen fick gott om tid att återhämta sig och var jättefin när han gjorde comeback på våren som sjuåring. Då kom han tillbaka rejält och vann bland annat V75 i Boden.

– Men sedan som åttaåring slocknade han igen. Även om han tävlade på så räckte han ­inte riktigt. Det var inget drag i hästen. Därefter kom han tillbaka i fjol och på hösten tände han till ordentligt.

Finns det någon förklaring till den senaste ­tidens nytändning?

– En av anledningarna var att vi började köra honom utan skor. Men det är heller inte hela sanningen. För om tidigare vintrar har han alltid haft dålig form under den perioden. Nu i vintras tävlade han riktigt anständigt, trots att hästen gick med hakar vilket han inte har gillat tidigare.

”Är nummer ett”

Efter att Hallsta Lotus har hittat nya växlar så har det gått spikrakt uppåt. Bara i år har han tagit tio segrar på 17 starter och sprungit in drygt 1,5 miljoner kronor. På de 13 senaste starterna har han bara varit sämre än trea vid ett tillfälle. Han har vunnit tre V75-lopp i år och nu ­jagar han sitt första SM-tecken.

– Hallsta Lotus har visat att han är nummer ett och leder nordisk elitkamp överlägset. Synd att han fick spår elva i SM, men så bra som han har varit ­måste jag tro på god chans ändå. Värsta hotet tror jag kommer ifrån stallkamraten ­Fakse som är riktigt bra i ordning, säger Jan-Olov Persson.

Tio år är ingen ålder för ett kallblod och Hagmyrentränaren tror på en ljus framtid för sin nye stjärn­travare.

– Kallbloden brukar vara som bäst när de är tolv år. Så jag hoppas att han har den kurvan och i så fall har han mycket framför sig.

– Det är jätteskoj att ha fått fram en arvtagare efter just Järvsöfaks och att dessutom få träna honom själv. Det känns väldigt inspirerande.

Varför kör du inte Hallsta Lotus själv i loppen?

– När det började gå bra i fjol var det Ulf Ohlsson som körde ­honom, samtidigt ­hade jag ju Järvsöfaks. Sedan har Ulf fått fortsätta och jag tycker att han gör det bra.

– Själv ska jag ju leda defileringen med Järvsöfaks till SM. ”Faksen” har i år betäckt 110 ston och lever prima liv. Han ska även vara med vid entrén på Bergsåker under lördagen och visa upp sig. Det ska bli kul.

FAKTA

Här är Norrlands fem största travstjärnor

1. Järvsöfaks

Kallblod får tävla till 15 års ålder och Järvsöfaks tvingades sluta vid årsskiftet piggare än någonsin. Sveriges i särklass bästa kallblod genom tiderna är ändå fortfarande den största stjärnan som outstanding gigant i aveln och travets officiella hedersambassadör. Besegrade Charlotte Kalla på skidor i centrala Hudiksvall i somras.

2. Peter Forsberg

Norrlandsprofiler som Tomas Brolin, Henrik Zetterberg och tvillingarna Sedin är alla kända hästägare. Ingen är ändå en så stor profil och så aktiv som hästägare som ”Foppa”. ­Oftast ägs de dyra hästarna tillsammans med pappa Kent Forsberg. ­Efter tiden med Adrian Chip är den mest kända hästen just nu den franska fem­åringen Real de Rabut.

3. Robert Bergh

Ishockeylirarnas favorit, både som tränare och kusk. Bergsåkers största namn omger sig bland annat med Peter ”Foppa” Forsberg och pappa Kent Forsberg, Henrik Zetterberg och fru Emma Andersson samt stekheta tvillingarna Sedin. ”Bergharn” har ofta en räv bakom örat och en glimt i ögat. Bror till kände allsvenska fotbollsspelaren Hasse Bergh.

4. Ulf Ohlsson

Syd-Sverige har Björn Goop, Erik Adielsson och Örjan Kihlström – Norrland har Ulf Ohlsson. I landets norra landskap är Bergsåkerstjärnan den dominerande catchdrivern, minst ­lika skicklig och komplett som sörlänningarna. Dessutom har Ulf Ohlsson ett 20-tal hästar som han tränar själv. En gentlemannatyp med ett smittsamt garv.

5. You Bet Hornline

Den mest spännande Norrlandshästen just nu, Robert Berghs hingst som i sommar vunnit de stora fyraåringsloppen Sprintermästaren med en miljon kronor i förstapris och Norrlands Grand Prix med 300 000 kronor i förstapris. Sprinteregenskaperna gör honom till en tänkbar framtida Elitloppsdeltagare. Hästen ägs av karismatiska Paula Asterie.

ARTIKELN HANDLAR OM