Här galopperar han bort storloppssegern

Foto: TV4/ATG Play
TRAV

Årets upplaga av Svenskt Kallblodskriterium fick ett olyckligt slut - sett med svenska ögon.

Kort före mål galopperade Jan-Olov Perssons favorit Guli Järven med segern klar. I stället blev det än en gång norskt i topp i loppet.

– Det är ju självklart tur att vi vinner, sade Atle Jostein Owren efter segern med Hågå Odin.

Kallblodskriteriet på Dannero instiftades 1993. Under de 18 åren klassikern körts har svenska hästar endast lyckats sticka upp sex gånger mot norrmännen.

I år var det dock återigen upplagt för en svensk seger. En krock med de norska kriterieloppen gjorde att endast en häst från vårt västra grannland kom till start - men det skulle alltså visa sig räcka.

Hågå Odin hade tur som kunde ta hem segerpremien på 250 000 kronor tillsammans med sin ägare och tränare i sulkyn.

Men som Atle Jostein Owren så riktigt påpekade:

– Om inte Jan-Olovs häst galopperar så vinner ju den. Men så här blev det. Det är trav och man ska köra häst in i mål.

I loppet tog Ulf Ohlsson enkelt hand om ledningen med andrahandsfavoriten Filofax N.O, Jan-Olov Perssons andra häst i finalen.

Dryga varvet från mål körde Jan-Olov Persson upp på utsidan med Guli Järven och satte omgående press på ledaren.

Persson knäckte sin egen

Det blev en envig mellan dessa två hästar sista varvet där Jan-Olov Persson till slut lyckades knäcka stallkamraten invändigt. 250 kvar kopplade Guli Järven grepp i andraspår och såg ut att gå mot en solklar seger.

Men i mitten av upploppet rullade storfavoriten plötsligt över och galopperade. Bakom hade Atle Jostein Owren låtit femtehandsfavoriten Hågå Odin tassa med och kunde enkelt passera de två stridande hästarna.

Tappre Guli Järven diskvalificerades. Jan-Olov Perssons andrahäst Filofax N.O. blev tvåa med mycket plus i kanten. Trea Robert Berghs Ulvsås Brasse.

Gunnar Melanders betrodde Månprinsen A.M. kunde inte alls hänga med i det snabba tempot och galopperade 700 meter från mål.

Spurtstark norska

I Kriteriestoet blev det som väntat en hel-norsk uppgörelse.

Segern gick till Balder Stjerna och Morten M Ottersen. Andrahandsfavoriten tog ledningen men släppte ifrån sig den till storfavoriten Brenne Vinni och Geir Vegard Gundersen.

400 meter från mål valde Morten M Ottersen att lämna ledarryggen för att inte bli fast. Balder Stjerna backades ut i andrapar utvändigt och spurtade sedan som en furie i tredjespår och kopplade enkelt grepp 150 meter från mål.

Den långklivande segrarinnan verkar vara lugnet själv och är uppenbarligen mycket reglerbar. Men marginalerna var inte stora och det var snyggt kört av Morten M Ottersen i den sista kurvan med fältets klart speedigaste häst.

Mikael Wikner/Kanal 75