”Jansson knöt säkert näven”

Michael Carlsson om helgens V75

TRAV

Vilken flygmaskin hon är, världsrekordstoet Lisa America.

Sättet hon käkade upp Torvald Palema på gör inte många hästar om i världen.

Svanstedt blev ändå lördagens tränare med hela fyra V75-segrar.

Och hatten av för Bergsåker som återigen fixade en braksuccé med sitt dubbeltrav.

Det är inte många städer i landet där det pratas så mycket trav som just i Sundsvall.

Efter att ha besökt i stort sett samtliga V75-tävlingar i sommar har jag lite att jämföra med. Det är få städer – om ens någon – där travet har slagit igenom så bland folket ute på stan som i Sundsvall. Där snackas det verkligen hästar och trav, överallt och i varenda gathörn. Inte konstigt att publiksiffran landade på 17 156 personer under V75-dagen. På fredagskvällen hade 5 000 personer letat sig ut till banan och totalsiffran på drygt 22 000 människor i helgen vittnar om att evenemanget sitter som ett smäck.

För många var Lisa America en oväntad vinnare i Sundsvall Open Trot. Själv skulle jag vilja säga underskattad och bortglömd. Minns bara när hon spöade Maharajah i en virvlande avslutning i Oslo Grand Prix i våras.

Nu stack Lisa America kniven i Torvald Palema trots att hon hade gått en rejäl långspurt. Man såg också på Torbjörn Jansson hur han riktigt njöt av den stora triumfen. Denne rutinerade storloppskusk knöt säkert näven i byxfickan och tänkte på petningen med Beanie M.M. Även om han inte vill erkänna det själv…

Och när en kille som Jansson säger att Lisa America är en av världens bästa hästar då är det bara så. Killen har kört många världsstjärnor genom åren och är inte den som tar till överord i onödan.

Torvald Palema då?

Tja, han borde ha kunnat bättre, inget snack om det. Åldern börjar kanske ta ut sin rätt vilket inte är så konstigt då han fyller tio vid årsskiftet. En sak är i alla fall säker, och det är att Svanstedt inte kommer att köra hästen i ledningen framöver. Svanstedt menade att Torvald ligger på och pullar i ledningen men inte när han får attackera bakifrån. Så nästa gång lär han köra i ryggar och lita till hästens blixtrande speed. Revanschmöte mot Lisa America blir det i Åby Stora Pris om några veckor.

Apropå Svanstedt så blev han ändå lördagens man. Han fick med sig fyra tränarsegrar på V75 – trots att Torvald brände och trots att han själv inte vann något av lopp som kusk. Det här styrkebeskedet gör att Svanstedt toppar V75:s tränarliga i överlägsen stil med 31 rikstotosegrar hittills i år.

Järvsöfaks satte som så många gånger tidigare sin prägel på denna V75-dag, trots att han har pensionerats. Han fanns på plats vid entrén på Bergsåker och hälsade folk välkomna under förmiddagen. Sedan ledde den tiofaldige SM-vinnaren defileringen till Svenskt Mästerskap, och kort senare fick han se sonen Hallsta Lotus ha en suverän uppvisning. Hallsta Lotus är den nye kallblodskungen och har tagit över tronen efter sin pappa. Tränaren Jan-Olov Persson kom springande över innerplan och njöt av varje sekund i vinnarcirkeln. Snacka om att kunna träna kallblod och ställa i ordning dem till de stora loppen. Persson är lika mycket kallblodskung själv som ”Faksen” och hans avkommor.