Kusken: Aldrig kul att bli petad

Petades från Beanie M.M – då fick Jansson köra Lisa America

Foto: ALN
Torbjörn Jansson efter segern med Lisa America.
TRAV

SUNDSVALL. Torbjörn Jansson blev petad som kusk bakom Beanie M.M.

Nu körde han Lisa America till seger i miljonloppet Sundsvall Open Trot – före just Beanie M.M. och Torvald Palema.

Men någon revanschlusta påstod han sig inte känna.

– Det är aldrig kul att bli petad men för mig det spelar ingen roll vem som är tvåa.

Lisa America är en av världens bästa hästar, säger Torbjörn Jansson.

Italienfödda Lisa America har varit på en Skandinavienturné sedan i våras. Hon vann Norges svar på Elitloppet, Oslo Grand Prix, och har sedan varit med i försök till Elitlopp och i andra elitsammanhang.

Resultaten har varit blandade.

Lisa America har haft stolpe ut i de senaste starterna och galopperat bort sig. Nu klädde världsrekordstoet av Torvald Palema i Sundsvall Open Trot och imponerade på nytt svenskt rekord.

Trodde på vinst

För Torbjörn Jansson var det dock ingen överraskning. Han var inne på att han skulle kunna vinna – trots sämsta utgångsläget med spår åtta.

– Hästen kändes så kolossalt fin senast på Solvalla. Då blev hon hetsig efter en omstart och galopperade. Jag tror att hon hade haft god chans att vinna redan då annars.

– Hon har en otrolig speed och en enorm styrka. Att bara kliva runt ett sådant här gäng med flera elithästar i tredjespår är det inte många som gör, säger Torbjörn Jansson.

Jansson, som är en av Sveriges största kuskprofiler, blev nyligen blev petad som driver bakom Beanie M.M. Men någon större bitterhet i det säger sig han inte känna. Åtminstone inte efter storsegern med Lisa America.

Nästa start i Åby Stora Pris

– Det är aldrig kul att bli petad och kuskbytet var inte i samförstånd med mig. Men så här är branschen och det svänger fort. Hade jag inte blivit petad hade jag heller inte fått köra Lisa America, säger Jansson och flinar.

Tränaren Jerry Riodan berättade efter loppet att nästa start blir i Åby Stora Pris om några veckor.

Storfavoriten Torvald Palema blev ”bara” trea från ledningen. Åke Svanstedt var inte nöjd med sin stjärnhäst.

– Han ska inte gå i ledningen över full distans. Han ligger på och ödslar mycket kraft när han går i ledningen. Jag kände redan trehundra meter kvar att han var trött. Men han gav sig aldrig helt utan försökte komma tillbaka, säger Svanstedt.

Michael Carlsson