Nybrink: Vem är trav- Sveriges nya bög­ikon?

Micke Nybrinks senaste krönika

TRAV

Bästa vinnarspelet – hur hittar man det?

Tvillingspel – en överlägsen taktik på toton?

Och vem är trav-Sveriges nya bög­ikon?

Det sista får ni fundera på.

V75 är världens bästa spel. Så brukar vi lite hurtigt säga, trots att det är glest mellan ut­betalningarna. V75 är också den svåraste spelformen där uthållighet, tåla­mod och soliditet är nödvändiga ingredienser.

För oss som gillar snabbare puckar och ”en belöning i kvarten” finns det roligare spel. Vinnarspel är på något sätt klassikern, det är grunden till allt spel på ­hästar. Men hur ska man lägga upp det för att gå med vinst? Det är frågan.

Situationen man ska leta efter

Jag vet i alla fall vad jag tycker. Det finns en sorts vinnarspel, en situation man ska leta efter, i alla fall om man vill göra ett ­litet netto samtidigt som adrenalinet forsar. Jag ska bjuda på ett exempel. I ett V65-lopp i Rättvik den 23 augusti gjorde jag nämligen det perfekta vinnarspelet. Om jag bara gjorde såna spel skulle jag kunna dra mig tillbaka – eller åtminstone se mitt interbet-konto växa exponentiellt.

Det var V65-1, ett rent tvåhästarslopp, det var My Samba mot Rocky Race, 2?140 auto. My Samba från innerspår och Rocky med spår tre. Inga andra hästar med vinstchans. På förhand kunde man tycka att båda hade visat samma kapacitet och form. Rocky ­Race var ändå solklar favorit, stod i 18 för 10, medan My Samba betalade 43 för 10.

Nu till godbiten, detaljen som gjorde att det här var ett överlägset spel: My Samba var den givna ledaren. Jag visste, det hade jag kollat upp noga, att hon skulle kunna svara ut Rocky Race den första biten. Det stod spets i programmet. Att spela ledaren i rena tvåhästarslopp är en mycket bra idé; om den sedan inte ens är favorit ringer det i stora spelklockan.

My Samba ledde varje meter av ­loppet och gav 4,33 i odds. Rocky Race får ett hedersomnämnande som moralisk ­vinnare som tvåa från dödens.

Kolla vem som spetsar

Tvilling är en underskattad spelform. Med tanke på hur det tävlas (eller inte) i loppen finns det bara ett sätt att spela tvilling: kolla upp vem som tar ledningen initialt, räkna sen ut vem av de betrodda hästarna som kommer att få ta över ledningen.

Om det är en mindre betrodd häst som förväntas ge bort ledningen börjar det bli extra intressant. Den kan nämligen vara en tvillingskräll. Har den bara minsta lilla form är chansen hyfsad att den ramlar in som tvåa.

”Usch, de släpper bara till favoriten!” Låt de andra tomtarna skälla efteråt så går vi och hämtar ut till tio gånger degen. Släpp alla tankar på att de två bästa hästarna blir etta och tvåa. Sånt är ovanligt.

Till sist: Vem är trav-Sveriges nya bög­ikon? Det får ni veta på fredag.

FAKTA

Veckans tips

1. 11 Outlaw Merci (Solvalla, V64-2)

Toppfin som fastlåst senast. Kan vinna.

2. 13 Klara (Sol­valla, V64-4)

Kan nästan flyga. Blixtrar förbi sista 300.

3. 7 Jarl Sherona (Solvalla, V64-1)

Kom bort helt ­senast. Farlig om formen sitter i.