Svanstedts klipp: Får 2,2 miljoner kr

Så har Svanstedts företag blivit en miljonsuccé

Foto: ALN
TRAV

Topptränaren Åke Svanstedt lämnade Sundsvall och flyttade 60 mil söderut.

Tack vare flytten drar han in miljoner varje år.

I fjol hade han en aktieutdelning på 2,2 miljoner kronor.

– Allt blev annorlunda när jag flyttade, berättar tränaren för Trav365.

Siffror från 2009 visar att stortränaren Åke Svanstedt tjänar miljoner på sin rörelse. I fjol kunde han ta ut 2,2 miljoner i aktieutelning från sitt företag.

Slog rekord

Under 2009 slog han rekordsiffror då han körde in 43 miljoner kronor som tränare. Aldrig tidigare har en tränare dragit in så mycket pengar på ett år. Framgångarna bidrog till att hans företag, Åke Svanstedt AB, slog rekord. Bolaget omsatte 32,2 miljoner och gjorde en vinst på 4,1 miljoner kronor före skatt.

– Det är klart att det här känns bra, säger Åke Svanstedt.

Bakom framgångarna ligger stenhårt arbete med tidiga morgnar och sena kvällar. Åke Svanstedt är en av få stortränare som fortfarande kör sina hästar själv i loppen, vilket innebär att han jobbar nästan varje dag och kommer hem sent på natten.

Stallets stora stjärna Torvald Palema vann flera av de stora travloppen i Sverige i fjol och sprang in nio miljoner kronor.

Men framgångarna med Torvald Palema har inte så stor betydelse för företaget.

– Ekonomin har inte med någon viss häst att göra. Det är kostnader och intäkter som avgör det ekonomiska. Det är klart att jag kör in mycket pengar, men det är mycket omkostnader också. Jag har många hästar och många anställda, säger Svanstedt.

Framgångarna har också gjort att Åke Svanstedt och hans bolag betalar in flera miljoner kronor i skatt.

Bra siffror

Även 2010 ser bra ut för Åke Svanstedt. Hittills har stallets hästar sprungit in över 24 miljoner kronor.

– Resultatmässigt ser det bra ut. Det är ganska lika år för år, även om förra året var ett rekordår resultatmässigt. Det ekonomiska har varit ganska lika de sista 5-6 åren.

Flyttade söderut

Enligt Svanstedt vände allt när han flyttade till Skara och köpte en ny gård i Kvänum 2001.

– Jag bodde i Sundsvall tidigare och då gick det inte nå bra ekonomiskt. Det blev helt annorlunda när jag köpte den här gården i Skara. När jag bodde i Sundsvall hade jag stall på flera olika ställen och fick åka mycket bil och det blev dyrt att driva rörelsen. Sedan jag flyttade hit har vi alla hästar på ett ställe. Ekonomiskt har det gått bättre sedan jag flyttade hit, säger han.

FAKTA

Så blev Svanstedts 2009

Omsättning 32,2 miljoner kronor

Rörelseresultat: 4 137 000 kronor

Aktieutdelning: 2,2 miljoner kronor

ARTIKELN HANDLAR OM