Så mycket väger Sveriges kuskar

Foto: KANAL75
TRAV

De flesta av landets toppkuskar är smala och nätta.

Kuskarna tänker varje dag på vad de stoppar i sig och är oerhört noga med att hålla vikten.

Nu berättar den före detta toppkusken Thomas Nilsson hur viktigt det är för yrket.

– För att bli bäst ska man vara lätt.

Landets toppkuskar reser, tävlar och tränar i stort sett hela tiden. De flesta är smala och små och de måste tänka på vad det stoppar i sig hela tiden.

Den före detta toppkusken och den nuvarande experten i TV4, Thomas Nilsson, vet hur viktig vikten är för att lyckas på högsta nivå inom yrket.

– Man behöver absolut inte vara lätt för att lyckas. Att kunna vara duktig taktiskt och duktig på att köra häst räcker långt, men för att ta sig till den absoluta kusktoppen måste man också vara lätt. För att bli bäst ska man vara lätt, säger han.

Hur håller kuskarna vikten?

– De vaktar på sitt ätande, sin kost. Det är nästan lite jockeytänk men kuskarna behöver inte basta bort sina kilon för att kunna köra. De måste vara på sin vakt och de kan variera på sin mat, bara de äter lite. De vet att de har en fördel om de är lätta, hästarna har mindre att släpa på, förklarar Thomas Nilsson.

Nilsson själv vägde runt 70 kilo under karriären.

– Jag vägde ungefär 73 kilo inder hela min aktiva karriär, nu väger jag 95. Den dressen jag körde Legolas tog sig Åsa Elmroth knappt sig i. Dressen satt tajtare på henne än på mig. Nu skulle jag inte få på mig den

Tänkte du på vikten under din karriär?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag jobbade hårt så det fastnade inte. Jag skodde alla hästarna själv och slet sju dagar i veckan så det var inga problem med att hålla vikten.

”Försöker hålla igång”

Örjan Kihlström rankas av många som landets och en av världens bästa kuskar. Han väger 65 kilo och är 168 centimeter lång. Han äter dock inget speciellt för att hålla vikten – men han motionerar mycket.

–  Jag vet inte hur viktigt det är. Det är upp till var och en att ha den uppfattningen. Det är svårt att bedöma. Om du väger 50 kilo eller 100 kilo har en viss betydelse. Men något kilo mer eller mindre spelar nog ingen större roll. Det är nog väldigt marginellt, säger Örjan Kihlström.

Själv har han aldrig behövt banta.

– Jag har aldrig behövt tänka på vikten, jag äter vanlig husmanskost.

– Jag försöker hålla igång och motionera, men det är lite olika perioder. I fjol sommartränade jag väldigt mycket eftersom jag skulle vara med i Vasaloppet. Det varierar lite vad jag tränar. Jag cyklar, springer, åker rullskridskor och kör lite lättare styrketräning. Jag har cyklat rätt så mycket på senare tid. Jag har en 24-växlad cykel som jag cyklar på. Hur långt jag kör varierar, berättar Kihlström.

FAKTA

Toppkuskarnas längd och vikt:

Björn Goop: 179 cm, 63 kilo

Olle Goop: 177 cm, 78 kilo

Erik Adielsson: 174 cm, 65 kilo

Lutfi Kolgjini: 174 cm, 66 kilo

Johnny Takter: 183 cm, 76 kilo

Ulf Ohlsson: 175 cm, 68 kilo

Stefan Söderkvist: 178 cm, 73 kilo

Örjan Kihlström: 168 cm, 65 kilo

Mikael J Andersson: 176 cm, 75 kilo

Håkan Eriksson: 189 cm, 87 kilo

Veijo Heiskanen: 173 cm , 85 kilo

Carl-Erik Lindblom: 167, 52 kilo

Conrad Lugaer: 184 cm, 88 kilo

Joakim Lövgren: 185 cm, 78 kilo

Fredrik Persson: 180 cm, 80 kilo

Jan-Olov Persson: 187 cm, 85 kilo

Claes Svensson: 167 cm, 63 kilo

Johan Untersteiner: 180 cm, 70 kilo

Thomas Uhrberg: 171 cm, 75 kilo

Peter Untersteiner: 178 cm, 78 kilo

Källa: Trav och galopp 2010