– Är min största seger någonsin

Tränaren om succén i kallblodsderbyt.

TRAV

Akseli Lahtinen med filial på Umåker blir svensk tränare i höst.

Under lördagen vann 36-åringen det finska kallblodsderbyt med segermaskinen Pihlajan Aaroni

Foto: Kanal 75/Mikael Wikner
Umeås finske travtränare Akseli Lahtinen.

Det blev en överlägsen seger för Akseli Lahtinen och valacken Pihlajan Aaroni efter ledning hela vägen. Segertiden var 1.24,6 över 2100 meter med autostart och förstapriset i det finska kallblodsderbyt ungefär 260 000 kronor.

En karriärtopp för finländaren som tagit över 1200 segrar som kusk.

Kallblodsderbyt avgjordes i Jyväskylä i mellersta Finland. Akseli Lahtinen vann även gulddivisionen ingående i finska V75 under dagen med Hallo Pamela.

– Jag håller nog derbysegern som min största någonsin tillsammans med Finskt Mästerskap som jag vann 2007 i Helsingfors med hästen Silver Quattro, säger Akseli Lahtinen.

Något för eliten?

Femårige Pihlajan Aaroni (i Finland körs derbyt för femåringar) är en riktig undantagshäst. Lördagens seger var faktiskt den 20:e på 25 starter.

– Nu är det slut med årgångsloppen för hans del och nästa år blir det att försöka mäta sig med den äldre eliten. Han är så pass bra att det kanske kan bli tal om Elitkampen på Solvalla och sådana lopp så småningom. Men man ska komma ihåg att han bara är fem år.

Den kalla segermaskinen är den enda häst Akseli Lahtinen har kvar i Finland. Övriga tjugotalet hästar har flyttats till Umåker där han kommer att plocka ut svensk proffslicens i höst.

I mitten av september har travsporten vikt kursdag för utbildning i Stockholm för bland andra Akseli Lahtinen och holländaren Hans Crebas som efter avslutad kurs kan kalla sig svenska tränare.

Mikael Wikner/Kanal 75