Här är V64-hästen som har 900 ägare

Treåringen som ägs av 900 travfans – nu besöker deras stjärna Solvalla

Foto: ALN
Oh Yeah och Peter Eriksson.
TRAV

Oh Yeah.

Kul namn på en bra häst i Rixallsvenskan som skapat många vitsiga rubriker.

På onsdag har de drygt 900 delägarna i Stall Hälsingland en start i V64 att vara nervösa över. Och värre blir det.

– Vi kommer att prova kvalen till kriteriet i höst, säger tränaren Peter Eriksson.

Treårige Oh Yeah ligger på andraplats i Rixallsvenskan som avslutas 31 oktober.

Enligt tävlingsledningen är det ganska precis 927 personer med och äger Oh Yeah.

– Jag märker verkligen av intresset. Det är ett enormt engagemang bland delägarna och de allra flesta är väldigt nöjda med hur det har gått. Hästen har inte varit utan morötter i alla fall, säger Bollnäsproffset Peter Eriksson och skrattar.

Två segrar, fyra andraplatser och en tredjeplats har det blivit så här långt. I det senaste loppet svarade Oh Yeah för en verkligt starkt insats. Tvåa då och inte stort slagen av storfavoriten Orecchietti och Örjan Kihlström trots en galopp i starten.

– Han måste träna upp sin startsnabbhet om han ska vara med i de allvarligare årgångsloppen. Inför det loppet hade jag därför bestämt att jag skulle ladda med honom lite rejälare i starten. Tyvärr var jag på honom och petade lite för mycket och det blev galopp i stället.

"Otrolig kapacitet"

Valacken blev för ivrig, slog ihop och tappade 30-40 meter. Sedan körde Peter Eriksson upp utvändigt storfavoriten och gav denne en match ända till mål.

Oh Yeah var mycket rejäl.

– Hästen är enormt stark och en otrolig kapacitet har han. Han är bara tre år och förhoppningsvis finns det mer utveckling i honom.

I mitten av september är det meningen att Oh Yeah ska vara med i kvalificeringarna till landets största treåringslopp, Svenskt Travkriterium. 1,6 miljoner kronor väntar vinnaren av finalen söndagen 3 oktober.

– Distansen (2640 meter) är den rätta så det är klart att vi ska prova. Det är mycket som ska klaffa men med rätt lopp är han med och gör upp.

O-hästar möts

Valacken är från O-årgången på stuteri Menhammar på Ekerö utanför Stockholm varifrån han köptes i vintras.

I V64-3 på Solvalla på onsdag får Stall Hälsinglands O-häst slå ur underläge då han möter Stefan Hultmans One Too Many från samma kull. One Too Many jagar sin femte raka seger och är bland andra tipsexperten Micke Nybrinks favorit till segern i Svenskt Travkriterium.

– Hultmans häst har spår innanför oss och blir svårslagen. Men min häst borde i alla fall vara en av två-tre som kan vinna det där.

Mikael Wikner/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM