Tränaren: Jag är inte rädd för någon

Foto: ALN
TRAV

Sexårige Whiskey Hornline hade problem med motivationen hos Per Lennartsson.

Men för två månader sedan flyttades han till Claes Svensson – och nu radar han upp toppinsatserna.

På lördag startar han på V75 på Jägersro.

– Jag är inte rädd för motståndet och räknar med chans, säger Claes Svensson.

Whiskey Hornline kom till Claes Svensson för ungefär två månader sedan och har hunnit starta fem gånger hos sin nya tränare. Hästen, som innan tränades av Per Lennartsson, har radat upp toppinsatserna hos Claes Svensson och gått från att vara en medhängare till en riktig vinnartyp.

Whiskey Hornline har vunnit två lopp tillsammans med Claes Svensson och senast hade det också troligtvis blivit seger på Solvalla om inte en galopp i starten förstört chanserna.

– Det var lite oturligt med galoppen senast. Han har en liten svaghet när han ska växla tempo i starten och han blev helt enkelt för ivrig och slog ihop i starten. Efter galoppen visade han bra fart och gick med full fart över linjen. Jag kan inte begära mer, säger Svensson.

”Allt blir roligare”

Efter den starten har Whiskey Hornline varit struken för en sårskada – men det är inget som oroar tränaren.

– Vi tog det säkra före det osäkra och strök. Vi hade säkert kunnat starta men vi ville inte chansa.

Vad har du gjort för att få hästen att springa så bra?

– Jag är faktiskt förvånad att han tänt till så pass som han har gjort hos mig. Vi har inte gjort något speciellt men han har helt enkelt hittat sig själv i min miljö. Han har varit hos Lennartsson sedan han var ett och ett halvt år och säkert tröttnat lite på den träningen. Nu har han kommit till ett nytt ställe och allt blir nytt och roligare, jag tror det är så enkelt.

– Jag tycker att det flyttas alldeles för lite hästar. Man vill inte göra sig osams med tränaren, de enda som får in nya hästar nuförtiden är Kari Lähdekorpi och Åke Svanstedt. Jag tror att många hästar skulle må bra av att röra på sig lite. Tränarna kör fast vid gamla vanor.

Hur bra är Whiskey Hornline?

– Riktigt bra. Det är en av stallets bästa hästar, men det kanske inte säger så mycket.

”Duger långt”

På lördag startar Whiskey Hornline i V75-1 med 110 000 kronor i förstapris. Svensson och hans häst inleder från spår sex bakom startbilen.

– Det är några snabba innanför så någon spets blir det inte. Förhoppningsvis glider vi ner i en bra position och han kan spela ut speeden till slut. Får vår häst ett bra lopp så duger han långt, senast han var på Jägersro så avslutade han 1.08,5 sista 600 metrarna som femma. Han kan göra ett bra lopp men ändå inte vinna. Han såg jättefin ut i senaste jobbet.

Vilken av de övriga hästarna har du mest respekt för?

– Motståndet är jag inte rädd för, det handlar om att han ska få ett bra lopp. Jag skulle inte vilja byta häst med någon.

Du har även Naimi i V75-5, hur ser du på hennes chanser?

– Hon duger inte på V75 egentligen men är ute i ett stolopp nu som håller rätt så dålig klass. Hon har ett jättebra läge och trivs bäst med lopp på rulle, så jag kommer inte köra i ledningen. Hon är faktiskt inte borta i det här loppet för det är ett rätt dåligt lopp, säger Claes Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM