– Vad har Björn Goop gjort för fel?

Micke Nybrink om stjärnan och vem som ska bli årets kusk

TRAV

Vem som helst men inte Björn Goop.

Det är devisen när 2010 års kusk ska utses. Guldhjälmen kan glömma guld- bollen.

Nästa fredag är det dags för årets travgala och jag har lite halvslött engagerat mig. Det brukar bli de man tror det ska bli: Global Noble, Raja Mirchi, Tamla Celeber, Joke Face, Viola Silas, Iceland (årets häst och äldre), Lutfi Kolgjini, Hallsta Lotus, Trond Andersen. Gäsp.

Men inom en kategori utmärker sig travet.

Den som är bäst vinner inte.

Det jag syftar på är kategorin årets kusk. Jag trodde att priset skulle gå till den som är bäst, men det finns uppenbarligen andra faktorer som spelar in.

Det lutar åt en vänsterback

Inom fotbollen delas guldbollen ut. Zlatan har vunnit den fem gånger de senaste sex åren. Ingen har haft något att invända. Om Kim Källström eller Andreas Isaksson vunnit 2010 hade det blivit ett ramaskri i sportvärlden.

Inom travet har motsvarigheten till Kim Källström och Andreas Isaksson vunnit de senaste två åren. I år blir det ännu en vänsterback som haft en bra säsong, för visst luktar det Ulf Ohlsson, eller? Mediavinklingen säger ju att det blir han. Han har ju vunnit över 300 lopp och kör mycket bil, det duger.

 Björn Goop? Nej, han bryter mot jante-lagen. Han är för bra. Det får man inte.

 Han vinner nästan 400 lopp i år, trots att han gick med armen i gips i sex veckor under våren. 400 lopp, men hans milmätare är inte lika imponerande som Ohlssons. Det måste väl avgöra?

 Jag är ironisk/sarkastisk. Börjar dock bli trött på Kalle Anka-galan där fel vinnare utses.

Vad har Björn Goop gjort för fel? Jag vet inte, men värdet av titeln årets kusk devalveras lika fort som turkiska liran om det fortsätter så här.

Hoppas det finns någon sans och balans bland oss travjournalister. Ära den som äras bör eller utse ”Kim Källström” till ”årets spelare” ännu en gång och visa med ännu en fantastisk motivering att vi… tänker som ett gäng landstingspolitiker.

Nej, jag är inte ett dugg bättre än någon annan. Jag har också röstat med röven. Men nu har jag vaknat upp. Nu får det vara nog.

 Till sist: Jörgen Westholm tror att den journalist som inte för travtränarnas talan och sjunger deras gråtvals är emot dem. Det är en tankegång som gränsar till paranoia. Jag gillar er, Jörgen, ni gör mitt liv roligare, ni kämpar med hästarna och är värda all respekt. Men – jag är inte er advokat. Jag för­söker stå i mitten och reflektera.

ARTIKELN HANDLAR OM