Tränaren: Han kan vinna när som helst

Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson
Timo Nurmos har bra form på hästarna och flera riktigt heta chanser i onsdagens V64-tävlingar på Solvalla
TRAV

Han rivstartade det nya året med fyra segrar på nyårsdagen.

Timo Nurmos hästar är rejält på gång efter problem med halsinfektioner.

Inför V64 har han flera bra chanser och varnar speciellt för en av dem.

– Feast Your Eyes är på väg i riktigt fin form. Han kan vinna när som helst, säger Nurmos.

Solvallatränarens hästar vann 175 lopp och sprang in 20 miljoner kronor i fjol. Inkörda pengar åren dessförinnan låg på 25 respektive 23 miljoner.

– I våras hade vi mycket problem med karledsinflammationer på hästarna. Under hösten var det halsinfektioner som kom i omgångar. Med tanke på att vi hade så mycket sjukdomar måste jag vara nöjd. Dessutom hade vi inte lika många starthästar som tidigare utan mest unghästar, säger Timo Nurmos.

Flera storloppssegrar

– Vi körde in över 20 miljoner och vissa prispengar ifrån Finland är inte registrerade i det svenska datasystemet ännu. Det gäller exempelvis Ranch I Do I Do:s seger i försök och final av det finska Stochampionatet. Vi vann några andra storlopp också som E3-finalen med Amaru Boko och Suur-Hollola-Ajo med Bob Hope. Sedan vann Embassy Caviar det finska Kriteriet och det var femte året i rad som vi vann det loppet.

– Target Hoss vann finska mästerskapen och Yield Boko vann två större lopp, dels Europeiskt Femåringschampionat på Bjerke och även V75:s Jubileumslopp på Jägersro. Så med tanke på förutsättningarna måste jag vara nöjd.

Blev rädd för pisken senast

Under årets första travdag i lördags tog stall Nurmos fyra segrar inom V65. Inför onsdagens V64-tävlingar på Solvalla ser det ut som flera fina chanser på förhand. Nurmos selar ut nio hästar och kommenterar dem så här.

– Perfect Pilot (V64-1) är en liten och ärlig häst som kämpar på bra. Han gick bra senast och hade varit sjuk i starten innan. Han behövde loppet och går normalt sett bara framåt. Fint läge även om hästen inte är någon raket ut. Jag tror att han kan vara långt framme.

– Ypsilon Boko (V64-1) är jättestark men också fransk i gången och osäker. Som jag såg det senast så blev han lite rädd för pisken och galopperade. Han är lättstörd och man måste köra på säkerhet. Felfri har han alltid vinstchans och normalt sett är han den bättre av våra två i loppet.

– Mils You Love (V64-2) rullade över i galopp på slutet senast men var inte helt tom då. Det var meningen att köra ett snällt lopp då han inte hade startat på länge. Hästen går säkert bara framåt med loppet i kroppen men fick ett dåligt läge och får smyga med.

– Global Jewel (V64-2) återkommer efter vila och behöver loppet. Sämsta läget och vi får hoppas på en snäll resa och pengar.

Lättas i balansen

– Feast Your Eyes (V64-3) har nu två lopp i kroppen och är på väg i riktigt fin form. Jag tycker att det är en fin häst och man ska tänka på att han inte hade startat på nästan ett år när han började tävla hos mig. Han kändes bra i måndagsjobbet och vi kommer att lätta honom i balansen till den här starten. Det blir inte barfota utan lättare skor. Han är snabb ut bakom bilen och jag tror att han kan vinna när som helst.

– Mellby Uppercut (V64-4) har börjat trava bättre nu för tidigare tappade han alltid travet till slut. Vi ska kolla hästen i halsen innan loppet här och se om det är något som stör honom. Han måste visa lite mer i loppen först.

– Yucca Boko (V64-5) har gjort två bra lopp efter vila. Hon går framåt och blir bara bättre och bättre. Det är en kapabel häst som känns fin i jobben och är snabb ut. Hon går bra bakifrån också och måste normalt sett räknas tidigt.

Glöm sista loppet

– Zilan Boko (V64-6) har gått bra efter dubbla halsoperationer men sista loppet får vi glömma. Det blev helt fel med stenhård öppning i 1.08-tempo och i 20 minusgrader. Hon tog det loppet bra och har känts fin efteråt. Hästen är snabb ut och har bästa spåret här. Jag måste vara optimist och tror på bra chans.

– Ranch I Do I Do (V64-6) återkom efter vila senast och behövde loppet. Det känns i träningen att hon har gått framåt och nu är det ett betydligt bättre läge med framspår gentemot tillägg senast. Jag tror att hon gör en bra insats, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson /Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM