Tränaren: ”Har gett mitt liv till hästarna”

Foto: Kanal75
Anna Forssell som har Victor L.H. till start i Derbyt på söndag.
TRAV

Hon har hållit på med hästar hela livet och blev proffstränare för fyra år sedan.

På söndag kan doldisen Anna Forssell vinna ett av Sveriges mest ärofyllda lopp – Derbyt.

– Det går inte att jämföra med något annat jag varit med om, säger hon till Trav365.

Anna Forssell, 30, föddes in i travet. Hon berättar själv att hon i princip blev född i stallet. Växte upp, det gjorde hon i Norrland, där hennes pappa var travtränare. Hästarna fanns på gården så mötet med djuren hon älskar blev naturligt. Hon började som ung tonåring att tävla i hoppning, men när hon tog körlicens blev det trav för hela slanten.

– Då sålde jag sista ridhästen. Jag har jobbat som hästskötare i stort sett hela tiden efter det. Jag jobbade hos Sören Norberg på Axevalla, han är kusin med min mamma, så där fick jag sköta hästar trots att jag inte var så gammal. Jag fick åka till Tyskland med en häst när jag var 15-16 år, berättar Anna Forssell.

”Jobbade åt Dubios”

Anna flyttade hemifrån tidigt för att gå hästgymnasiet i Skara. Där hade hon närhet till Sören Norberg, där hon fick hjälpa till i stallet.

– Jag flyttade hemifrån när jag gick ur grundskolan och gick hästgymnasiet i Skara. På helgerna bodde jag hos Sören Norberg och hjälpte till i hans stall.

– Sen så flyttade jag till Italien och sedan Frankrike. I Frankrike jobbade jag bland annat åt Dubios-stallet, säger Forssell.

Efter det valde Anna Forssell studierna i ett par år. Hon pluggade till hippolog. Hon läste ett år på Flyinge och ett på Wången sedan var hon färdig som travhippolog. Under året i Flyinge kom Forssell i kontakt med stortränaren Lutfi Kolgjini och efter studierna började hon jobba som skötare där. Men det blev inte så långvarigt.

– Jag jobbade där i ett halvvår ungefär, sen så blev jag proffstränare, säger hon.

Proffs blev hon alltså, för fyra år sedan. Det är inget hon ångrar i dag.

– Nej, jag tycker det är kul. Och nu är det ju ännu roligare, säger Anna med ett skratt.

Hon syftar givetvis på att hon har Victor L.H. till start i söndagens storlopp på Jägersro – Derbyt. Men det tar vi lite längre ner.

Hur mycket betyder hästarna för dig?

– Jag är ju all vaken tid i stallet, så det är klart att de betyder jättemycket. Jag har lagt ut mitt liv till hästarna. Det kan tyckas lite osocialt men vi är ju alla olika.

Är du nöjd med hur du har det för dagen?

– Jag äger väldigt mycket hästar själv, och har satsat mycket själv. Men det är klart att man vill ha med fler hästägare men då måste man visa framfötterna. Men jag har några jättebra grabbar i ryggen...

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Jag jobbar på så här. Det får öka successivt. Det funkar bra som det är för dagen, förklarar Forssell.

Forssell: ”En härlig känsla”

Tillbaka till söndagens stora händelse då. Svenskt Travderby med 1,6 miljoner kronor i förstapris. Några av landets bästa fyraåringar gör där upp om den feta prischecken och evig ära. Anna Forssel, med 30 hästar på träningslistan, lyckades kvala in en häst till storloppet. Victor L.H. spurtade ner allt i kvalet som storskräll.

Hur är det med hästen?

– Det är bra med Victor.

Hur går tankarna inför loppet?

– Alla lopp ska köras. För mig vore det bra med full fart och lucka så vi hinner dit, men man kan ju inte göra några beställningsjobb precis. Vi kör på chans!

Hur känns det att ha en häst i Derbyt?

– Det är klart att det är stort för en liten tränare. Det är det största jag har varit med om, det känns ju på all uppmärksamhet och omgivningen och så. Det går inte att jämföra med något annat man har varit med om. Så tydligen är det stort.

Men du tycker inte att det är så stort?

– Jo, visst är det en härlig känsla. Man lägger alla vaken tid i stallet och lever ihop med hästarna, det är klart att lite tid i rampljuset ibland underlättar lite, säger Anna Forssell.

Vad är det största du har vunnit hittills?

– Det är kvalet till Derbyt. Givetvis. Det var så överraskande på något sätt. Nu hade jag en häst som inte alls hade hittat någon form. Men han har varit uppåt på slutet, han har hittat formen till rätt tillfälle. Ibland så har man tur.

Vad gör du om du vinner?

– Jag tror inte att det händer så mycket. Jag tror att jag sätter mig i bilen och kör hem. Eller nej, jag kanske kan vänta en dag om jag vinner Derbyt. Men det är nog vardag igen på måndag.

Så det blir inga stora festligheter då?

– Det är klart, vinner man Derbyt så blir det nog lite party. Det är klart att det betyder mycket för framtiden för en liten tränare om man skulle få uppleva något sådant så här tidigt. Det kanske skulle bli lite ljusare.

ARTIKELN HANDLAR OM