– Vi skulle ha startat i Derbyt

Foto: KANAL 75
Fredrik Persson och Viola Silas.
TRAV

Viola Silas är storfavorit i Stoderbyt.

Nu ångrar sig tränaren.

– Hon känns så fruktansvärt fin. Om jag fått välja nu hade jag hellre låtit henne starta mot grabbarna, säger Fredrik Persson.

Fredrik Persson var osäker på var han hade Viola Silas och undvek hingstarna och valackerna när det blev dags för derbyt.

Efter den lätta segern i uttagningsloppet till Derbystoet låter Kalmartränaren lite ångerfull.

En seger i Svenskt Travderby på söndag är värd 1,6 miljoner kronor.

Den framgångsrike Kalmartränaren säger inte att han skulle ha vunnit loppet för den öppna klassen med Viola Silas. Bara att det hade varit intressant att prova.

Viola Silas - med 18 segrar på 19 starter - imponerade nämligen på sin tränare i förra veckan och har även fortsatt att göra det dagarna efter.

– Jag är helnöjd med Viola. Hon känns precis lika fin som hon gjorde inför Drottning Silvias Pokal och de andra loppen i våras, säger Fredrik Persson som haft lite problem med sin häst efter segern i Stochampionatet i juli.

Fokus framåt

Han funderade länge innan han valde att låta Viola Silas gå ut i Derbystoet. Det var lite som att ge upp en dröm. En dröm om landets största unghästlopp Svenskt Travderby. Bara äran att ha varit med...

– Jag var för osäker på hennes form för att våga chansa. Men gjort är gjort och nu har vi det här fina loppet att se fram emot.

Viola Silas sista bit in mot mål i uttagningsloppet gladde Fredrik Persson allra mest. Hon tog tag och gick undan på ett rejält sätt i ledningen.

– Men hon var lite ofokuserad i själva loppet och till den här starten kan det bli så att hon får ett halvstängt huvudlag för första gången i tävling. Jag har testat henne med halvstängt i några jobb så hon är van att med det. Hon blir mera framåt och mera fokuserad när det kommer på, säger Fredrik Persson som berättar att han kommer att ladda rejält för ledningen redan från start i finalen (V65-3) på söndag.

Främsta utmanare är enligt hans tycke Thomas Lönns Vitesse d´Inverne och Olle Goops Pebbly.

– Vinstchansen? Den måste vara mycket stor. Jag ser verkligen fram emot det här loppet.

Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM