Ludde: Funderade på att inte köra alls

Lutfi Kolgjini om det svåra valet och helgens Derby

Foto: LENNART MÅNSSON/Bildbyrån
Lutfi Kolgjini och Joke Face.
TRAV

VOMB. Lutfi Kolgjini har två favorittippade hästar i Derbyt.

Men han tänkte länge inte köra någon av dem själv.

– Hur jag än gör hamnar jag i en utsatt position, säger Lutfi.

Vi träffas i hans fantastiska hästparadis Vombs Nygård. Han är som alltid spontan, glad och obekymrad. Att ett stort travlopp ligger runt hörnet och väntar märks inte.

Det existerar inga nerver och det blir snudd på otäckt när Lutfi försöker föra ihop sina två hingstar Joke Face och Juggle Face för att de ska kunna hamna på samma bild. Store Joke reagerar hotfullt medan Lutfi obekymrat står och säger till Juggle att hälsa fint.

Naturligtvis händer ingenting. Lutfi kan sina hästar. Vet hur han ska hantera dem. Känner gränserna. Hästar har varit hans passion sedan han var 15 år.

– En kompis drog med mig ut till Jägersro och hans farsa hade hästar. Jag fastnade för hästar direkt och försökte att ta mig ner till stallbacken direkt. Kompisens farsa kunde ordna det ibland men när det inte gick fick vi planka in via ett koloniområde.

– Jag kommer ihåg en liten rälig vakt som visste precis vilka vi var. Han kastade ut oss direkt när han fick tag på oss. Det hände mer än en gång. Det var faktiskt min start på karriären.

Två år senare hade han och kompisen jobbat ihop tillräckligt med pengar för att köpa en egen travare. Den ­”rälige” vakten fick acceptera Kolgjini på stallbacken och sen har det bara flutit på.

Kombinerar med franska ston

Juggle och Joke Face härstammar båda ­efter Lutfis store stjärna Viking Kronos.

– Min dröm har alltid varit att kombinera Vikingen med franska ston. Hans teknik och moral, han var så jävla smart, och så in med ännu mer styrka genom de franska stona.

– När vi avlade fram Joke fick vi precis det jag ville, men vi fick tyvärr lite dumskalle från den franska rasen. Vill inte lära sig. Kan inte lära sig. Fattar inte vad man menar. Franska hästar går att översätta som ridhästar. Det tar en jäkla tid att utbilda dem. De är ­inte så smarta som travarna.

Juggle Face ägs av ett konsortium där en av delägarna är hemlig till och med för Kolgjini. Joke äger han själv tillsammans med familjen.

Det är där det kontroversiella kommer in när Lutfi väljer att själv köra Juggle och låta Erik Adielsson ta tömmarna bakom Joke.

– Erik kan hästarna och har kört Joke tidigare. Det känns som den optimala lösningen, men ett tag var jag inne på att inte köra alls. Just för att det finns olika intressen, men de ägare som finns med vet att jag alltid vill vinna i första hand.

– Juggle är lite knepigare att köra. Han tar ett franskt steg då och då. Kan vara lite obehagligt om man inte känner honom. Känns lite oansvarigt gentemot de andra ägarna att lämna över honom till en annan kusk, säger Lutfi.

”Måste vinna Derbyt en gång”

När han vann Hugo Åbergs Memorial med Lavec Kronos sa Ludde att det var större än Elitloppet för honom.

– Jag har aldrig vunnit Elitloppet men för mig är Åbergs större. Derbyt är inte så stort. På Åbergs är det mycket mer publik och större stämning, men värdet av att vinna Derbyt är större än att vinna Åbergs. Det är ett klassiskt lopp och travsporten har bara tre klassiska lopp: Svensk Uppfödningslöpning för tvååringar, Kriteriet för treåringar och Derbyt för fyraåringar.

Kolgjini har varken vunnit Kriteriet eller Derbyt. Oplacerad fem gånger i Derbyt.

– Jag har egentligen bara haft en riktig chans – med Revenue 2000 – och då blev jag påkörd. Så som jag driver min verksamhet måste jag helt enkelt vinna Derbyt en gång och visa att jag är en duktig unghästtränare. Så är det ju.

– Jag har vunnit italienska och belgiska derbyt. För hästen är det otroligt mycket värt att ha vunnit Derbyt för en framtida avelskarriär.

Eftersom hästarna inte slog varandra sönder och samman under fotograferingen har Lutfi Kolgjini två mycket goda chanser att ta sin första derbyseger i helgen.

– Jag tippar Juggle etta. Never Again tvåa. Joke trea. Oracle outsider, säger ”Ludde”.

Ta det som ett insidertips.

FAKTA

Skånes största travstjärnor

1. Lutfi Kolgjini

Den stora publikfavoriten som bjuder på sig själv i och utanför loppen. Kusk, tränare och uppfödare. De egenuppfödda hästarna har kennelnamnet Face och har samma begynnelsebokstav i årskullarna. Krönikör i Sportbladet.

2. Erik Adielsson

Hela landets största kuskstjärna tillsammans med Björn Goop. Förstekusk åt Stig H Johansson på Solvalla. Precis som Ludde ovan har han chansen att för första gången få vinna Derbyt på sin hemmaplan. Hänger med Tomas Brolin.

3. Lavec Kronos

Sommarens stora stjärnhäst tillsammans med Torvald Palema. Den 18 september ska de ­göra upp i Åby Stora Pris med Lisa America som outsider. Vunnit Hugo Åbergs Memorial och ­Årjängs Stora Sprinterlopp i sommar. Tränas av Kolgjini.

4. Brioni

Jägersros näst bästa häst som väntar på sitt stora genombrott, även om han var trea i Elitloppet och vann finska miljonloppet Kymi Grand Prix i somras. Tränas och körs av Lutfi Kolgjinis stora antagonist Joakim Lövgre

5. Johnny Takter

En av våra största kuskstjärnor som är känd för sina finkänsliga och taktiska händer runt tömmarna. Stilen är amerikansk i utrustning och lutning i sulkyn. Bohemisk och eftertänksam utanför banan. Vann Elitloppet med Iceland i år

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM