Adielsson: Det har alltid varit en dröm

Foto: ALN
TRAV

Han var Skandinaviens bästa galopptränare på 80-talet.

Hans Adielsson sadlade sedan om och blev framgångsrik travtränare och ett av de stora namnen på Jägersro.

Nu, 67 år ung, låter han en dröm gå i uppfyllelse.

Inom kort flyttar Hans och hustrun Mai till England för att träna galopphästar – hos finansmannen Erik Penser.

– Jag har hela tiden haft hjärtat hos galoppen. Det är mitt riktiga ”game”, säger Hans Adielsson.

Den store hästsportprofilen är en överraskningarnas man.

Hans Adielsson har antagit stora utmaningar tidigare och lyckats väl.

Han slog igenom med fullblod och tillsammans med hustrun Mai var han Skandinaviens ledande galopptränare i slutet av 70-talet och under 80-talet. Duon dominerade svensk galopp då han plötsligt sadlade om och blev travtränare 1988. Under 2000-talet har Adielsson drivit ett av landets mest framgångsrika travstall. Framförallt har han utmärkt sig genom sin exceptionellt höga segerprocent och ett hundratal segrar inom V75. Under de här åren har även sonen Erik tagit sig fram till den absoluta toppen som kusk och blivit förstedriver hos Stig H Johansson.

Vid årsskiftet bestämde sig Hans Adielsson för att skära ner kraftigt. Han överlät nästan hela verksamheten till stallets unge försteman Michael Lönborg. Men att bara ta det lugnt och leva ett vanligt pensionärs-liv var inget som passade.

– Jag ska medge att det har varit skönt med ett break. Det har varit nyttigt att få den här andhämtningen. Men samtidigt har jag saknat den dagliga pulsen och spänningen man får genom att jobba med hästar. Jag ångrar inte mitt beslut att lägga av med travet, det var rätt så skönt och det räckte för mig. Men jag har längtat efter att ha något att jobba med, säger Hans Adielsson.

Tillbaka där det började

– Har man jobbat hårt hela livet är det svårt att bara sluta tvärt. När jag fick den här chansen av Erik Penser så känns det skönt att få börja jobba igen.

Nu är alltså Adielsson tillbaka i den sport som det en gång i tiden började med. Anledningen är ett erbjudande från mångårige

vännen, finansmannen och miljardären Erik Penser. Han är en stor galoppentusiast med flera hästar i sin ägo. Penser har tidigare försökt locka över Hans Adielsson till England för att träna hans hästar.

– Han frågade mig redan för tio år sedan. Jag var frestad då men det var aldrig aktuellt. Det började gå bra för vårt eget stall och dessutom var Erik på väg uppåt. Då ville vi inte lämna Sverige, säger Hans.

Rekommenderade andra först

När Adielsson slutat med tränarverksamheten fick han på nytt ett samtal i från Erik Penser.

– Han ringde i höstas och frågade om jag visste någon duktig galopptränare som kunde vara intresserad av att jobba för honom. Jag rekommenderade faktiskt några olika namn innan jag själv åkte över till England och tittade.

– Under våren har jag sedan haft kontinuerlig kontakt med Erik Penser och det ledde fram till det här beslutet.

Hur känns det nu så här veckorna före flytten?

– Det ska bli oerhört stimulerande att få jobba med hästar i England. Och det går inte att etablera sig som galopptränare i det landet utan en sponsor i ryggen. Ambitionen är inte att vi ska braka på och bli jättestora utan det är en spännande sysselsättning på gamla dar.

– Utan att ha några våldsamma ambitioner hoppas jag att det går så pass bra att vi är kvar där några år.

Klart med stall

Hans och Mai Adielsson har varit över fem gånger i England och ordnat med alla praktiska saker inför flytten. De har hittat ett lämpligt ställe i Lambourn utanför London, en timmas bil-resa från flygplatsen Heathrow. Meningen är att de ska vara på plats och dra igång senast 1 oktober. De kommer även att ta med sig personal från Sverige.

– Vi har varit över och bekantat oss med omgivningen och har precis fått klart med ett stall. Det är även klart med bostad för oss och personalen och nu börjar bitarna att falla på plats.

Hur stor blir rörelsen i början? Hur många hästar kommer Erik Penser att ha i träning?

– Jag skulle tro att Erik kommer med tio till 15 hästar och jag hoppas att det blir runt tio ett-åringar. Det är unghästarna som är roligast. Själv köpte jag nyligen en ettåring i Doncaster och jag blir public trainer och kommer inte enbart att träna Pensers hästar. Jag hoppas även på några skandinaviska kunder och skulle gärna träna lite för skandinaviska ägare.

Har hjärtat hos galoppen

Vad ligger dig varmast om hjärtat, trav eller galopp?

– Galoppen utan tvekan. Jag tycker att travet har varit roligt och spännande, framför allt för att Erik har varit med. Men jag har hela tiden haft hjärtat hos galoppen.

– Det är 22 år sedan jag slutade med galoppen men jag har full koll. Jag är väl insatt sedan många år och följer dagligen med i tidningar och via internet. Så någon chock att flytta till England är det inte.

– För mig har det alltid varit en dröm att få träna galopphästar i England. Även om mannaturligtvis vill ha resultat så är det inte så att jag ska skaka om världen. Jag är nöjd bara att ha något att pilla med, säger Hans Adielsson.

Michael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM