Doldisen som kan vinna 1,6 miljoner

Foto: ALN
Stefan Pettersson och Maria C Karlsson kan på söndag vinna Derbyt med G.H.Nemo.
TRAV

Maria C Karlsson har två hästar i träning – Lutfi Kolgjini har 131.

På söndag möts de i Svenskt travderby på Jägersro med 1,6 miljoner kronor i förstapris.

– Det är lite skilda förutsättningar men vi har en bra häst, säger Karlsson som tränar G.H.Nemo.

Axevallatränaren Maria C Karlsson är den enda amatörtränaren i årets Derby som avgörs på Jägersro på söndag. Tillsammans med stortränare som Stefan Hultman, Åke Svanstedt, Kari Lähdekorpi och Lutfi Kolgjini slåss Karlsson om 1,6 miljoner kronor och evig ära och berömmelse.

Maria C Karlsson lyckades med konststycket att kvala in G.H.Nemo till finalen. Jörgen Westholm, som är förstakusk bakom hästen, tog resolut hand om ledningen i försöksloppet och vann sedan mycket enkelt.

– Vi var riktigt nöjda med honom. Han såg väldigt fin ut och Jörgen behövde inte jaga på honom för fullt och han vann ganska lätt får man säga. Vi har alltid tyckt att vi haft en fin häst och i de fyra senaste starterna har det bara gått uppåt, säger Karlsson.

Drömspår

I spårlottningen efter försöken hade Karlsson turen att få välja spår som tvåa. Stefan Hultman valde först spår två med Never Again och då var valet givet för amatörtränaren från Axevalla.

– Det kändes jäkligt bra då vi fick spår ett. Det är kanonfina hästar med i loppet men nu har vi innerspår och jag hoppas vi kan smyga med.

Jörgen Westholm sa skämtsamt till mig; ”Frågan är inte om vi vinner, utan hur mycket vi vinner med”, vad säger du om det?

– Ha ha, det var nog ett skämt. Men hästen är startsnabb men jag vet inte om Jörgen vill köra i ledningen eller inte. Hästen har vunnit från ledningen tidigare men går samtidigt bra bakifrån. Spår ett var i alla fall ett perfekt läge.

Vem är Maria C Karlsson?

– Jag har jobbat med hästar i 20 år och varit hästskötare hos flera stora tränare. Nu jobbar jag på travskolan på Axevalla och två av de hästar som står på min träningslista tillhör skolan. Jag och min sambo, Stefan Pettersson, har två hästar som vi tränar. Den ena är G.H.Nemo och den andra är en tvååring.

Ni har två hästar i träning, Lutfi Kolgjini har över 130. Vad säger du om det?

– Ja, vi har lite skilda förutsättningar kan man säga. För det första har han mycket mer erfarenhet av att träna häst och matcha hela vägen. Men sen har vi haft god hjälp av Jörgen Westholm och Anna Forsell som vi tränar mycket med. Sen gäller det att ha en individ att jobba med och det har vi.

Kolgjini har två hästar i Derbyt, kan ni utmana honom?

– Det vet jag inte men loppet ska köras. Ludde på hemmaplan är ett plus för honom.

Berätta storyn bakom G.H.Nemo? Hur kom ni över honom?

– Stefan körde in mamman när han var i USA och jobbade. Sen såg vi inte till hästen mer på något år innan vi leasade henne som starthäst. Stoet var lite ojämn i humöret och hon gjorde fem starter för oss men det gick inte bra. Hon gick från 1.17-tempo till 1.40-tempo på två steg så det gick inte att starta henne något mer.

– Då la vi av med henne och sålde henne som avelssto till en kompis. Sen bestämde vi att vi skulle ha första avkomman ihop och det blev Nemo, det är helt otroligt.

Jobbar inte för pengarna

G.H.Nemo har på 25 starter vunnit sju lopp och tjänat över 800 000 kronor. En bra inkomst för ägarna, men pengarna är inte det Maria prioriterar först.

– Vi har haft hästar i alla år som tjänat 30-40 000 per år och det är inte fy skam. Det är min hobby och jag hade jobbat med hästarna oavsett om de tjänat pengar eller inte.

”Känner sig trygg med ponnyn”

På söndag kommer G.H.Nemo lastas på transporten för att åka de 35 milen till Malmö och Jägersro. Med sig på transporten kommer han ha sin bästa kompis – en ponny.

– Han vill gärna ha sällskap med sig i transporten och när vi gjort långresor är ponnyn med. Han går med ponnyn i hagen och det är hans bästa kompis, han känner sig trygg tillsammans med honom, säger Maria C Karlsson till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM