– Sorgen får mig att jobba hårdare

Foto: Kanal 75
Johan Lejon.
TRAV

Är man döpt efter Joakim von Anka är det kanske inte konstigt att man är miljonär redan som treåring.

På lördag jagar E3-vinnaren Deuxieme Picsous ännu en stor segercheck på V75 på hemmaplan.

För två veckor sedan fick Deuxieme Picsous sitt stora genombrott när han ställde den övriga kulleliten schack matt genom en enormt vass spurt i E3-finalen i Örebro. Segern var värd 800 000 kronor och den treårige hingsten fördubblade sin prissumma på ett ögonblick.

Det var den på pappret största segern i karriären för tränaren, uppfödaren och ägaren Johan Lejon - som har haft svårt att glädjas åt framgången.

– Jag vet inte. Det är klart att det är skitkul att vinna de där loppen. Men jag har faktiskt inte hunnit njuta, det är så mycket som stör runt omkring. Jag förlorade båda mina föräldrar tidigare i år och det gör ont. Jag var inte alls förberedd på det, om man nu kan förbereda sig...

Ett sätt för Johan Lejon att bearbeta sorgen har varit att arbeta.

– Jag jobbar alltid sju dagar i veckan och långa dagar. Och när man sörjer jobbar man ännu mer. Det kanske är en förklaring till framgångarna, eller kanske inte.

"Pengar betyder ingenting"

Fakta är i alla fall att Johan Lejons stall med elva hästar går som tåget. På 59 starter har det blivit nio segrar och totalt 2,3 miljoner kronor. Och det är inte bara Deuxieme Picsous som är framgångsrik. Amour Rapide är en annan treåring som också närmar sig en miljon inkört. Dessutom finns äldre trion Escapology, Hotnight Crash och Real Desire i stallet, hästar som tjänat mer än 2,6 miljoner kronor tillsammans.

– Det betyder väl att man gör någonting rätt.

Du äger hästarna själv, vad betyder pengarna?

– Ingenting. Jag jobbar som jag sa sju dagar i veckan, jag börjar kanske inte så tidigt men är i stallet från åtta på morgonen och sedan till åtta eller kanske till tio på kvällen. Jag gör ingenting annat.

– Jag har blivit erbjuden stora pengar för hästarna. Till exempel för Amour Rapide, men jag vill inte sälja; för vad ska jag med pengar till när jag ändå inte gör något roligt.

Långben blev von Anka

Nej, Johan Lejon behåller sina hästar, hästar han alltså fött upp och tränar helt själv.

– Man kan väl säga att jag satsar stort i det lilla. En gång drömde jag om ett stort stall med 30-40 hästar, men så blev det aldrig.

Stallets stjärna i dag heter Deuxieme Picsous och det finns en historia bakom namnet, som är mycket passandra för en nybliven miljonär.

– Egentligen hade jag tänkt att döpa honom efter Janne Långben, fast på franska. Men det var inget fint namn och istället fick jag tips om Picsous som betyder Joakim von Anka. Men det fanns redan en häst med det namnet och därför lade jag till Deuxieme som betyder den andra.

Fyra blivande travtränare i klassen

Att Johan Lejon kommer från Östergötland går inte att ta miste på när man hör dialekten. Och den känns igen hos flera travtränare.

– I min klass i skolan var vi faktiskt fyra som blev travtränare, Jimmy Takter (två segrar i Hambletonian), Roger Pettersson, Jonny Stjernström och jag. Och i parallellklassen gick Pelle Eriksson (tre segrar i Hambletonian). Egentligen är jag ett år yngre än de andra men jag fick börja skolan ett år tidigare, berättar Johan Lejon.

Granne med Kolgjini

I slutet av 90-talet lämnade han Mantorp för Skåne och Jägersro. I dag håller han till på klassisk travmark på Vombs Södergård där han är granne med till exempel Lutfi Kolgjini. Det är också "Luddes" stjärna Raja Mirchi som är favorit i lördagens stora treåringslopp med 300 000 kronor till vinnaren.

– Raja Mirchi vinner! Det blir ingen stress från början den här gången och då blir han svårstoppad.

Kan Deuxieme Picsous utnyttja sitt fina startspår, spår två?

– Ja, Johnny Takter säger det. Jag har inte sett det. Normalt tappar han 30 meter första halvvarvet. När jag sa till Johnny är det bara är Jean-Michel Bazire som kan öppna med honom... då blev han lite sur.

Gör du några ändringar sedan skrällen senast?

– Nej, han går likadant. Skor runt om som på slutet.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75