– Hon har fixat till hans psyke

Foto: Thomas Blomqvist/KANAl75
TRAV

Hästen var utdömd.

Lutfi Kolgjini hade gett upp hoppet.

Då räddade sambon Anna Svensson hästen.

På söndag kan Joke Face vinna 1,6 miljoner i Derbyt.

– Anna har gjort ett enormt jobb med hästen, hon har fixat till psyket på honom, säger Lutfi Kolgjini.

På söndag avgörs Derbyt för de fyraåriga hästarna med 1,6 miljoner kronor till vinnaren på Jägersros travbana i Malmö. Hemmatränaren Lutfi Kolgjini har kvalat in två hästar till finalen som båda kommer bli hårt spelade. Kolgjini kommer själv köra Juggle Face men det var inget lätt beslut att ta. Stallets andra häst, Joke Face, har även han imponerat stort och Kolgjini vet inte vem av hästarna som är bäst.

– Det är två fruktansvärt bra hästar men jag vet inte vem som är bäst. De båda två har gått sina avslutande jobb och nu är det bara laddning inför finalen som gäller. Hästarna kommer få gå lugna skritturer fram till loppet och bara ladda batterierna.

Vem av hästarna känns bäst i jobben?

– Båda två har varit mycket fina men det är klar fördel Joke Face. Han känns fruktansvärt fin i jobben och han kommer vara så bra som han var när han joggade ifrån dem på 1.10,9. Jag vet att båda mina hästar komma göra topplopp, men efter tisdagsjobbet får jag lov att säga att det är fördel till Joke, men Juggle kan man aldrig räkna bort.

Hur kom du fram till att du skulle köra Juggle Face? Joke Face har ju blivit känd som familjehästen.

– Erik (Adielsson) är inkörd på Joke och han känner hästen medan Juggle är lite mer svårkörd. Han har lite platsbekymmer och det är lite Triton Sund över honom. Han är inte helt lätt att köra och det var rättvisast att göra så här mot hästarna och deras ägare.

Skenade i skogen

Juggle Face har alltid varit en mycket lovande häst och tränaren har genom hela karriären trott på sin häst. Svårare har det dock varit för Joke Face som haft en mycket tuff väg fram till Derbyfinalen. Under ett träningspass som ettåring kom Joke Face lös i skogen och kusken ramlade ur vagnen. Joke Face skenade och uppträdde efter det mycket märkligt.

– Joke var väldigt lovande direkt när vi började träna honom men sen när jag skulle köra ett jobb med honom var han helt snurrig och skulle bara sticka ifrån mig. Sen i efterhand visade det sig att hästen varit lös i skogen, det hade jag inte haft en aning om. Han som körde hästen berättade inget för mig och det är ingenting jag tar så hårt på men hästen blev stirrig och bakrädd.

”Jobbade med psyket”

Från att vara en supertalang blev Joke Face bara en problemhäst efter skenturen och Lutfi Kolgjini fick inte ordning på honom. Kolgjini hade i stort sett gett upp med hästen då hans sambo, Anna Svensson, fick ta hand om den toppstammade hästen. När Anna Svensson kom in i bilden började Joke Face bli mer samarbetsvillig och Lutfi Kolgjini tror sig veta varför.

– Anna jobbade otroligt mycket med psyket på hästen och det är oerhört mycket jobb nerlagt på den här hästen. Joke åt dåligt men sedan flyttade vi honom till familjens ponnyhästar och efter det började han äta bra igen. Ponnyhästar äter mycket mat och när han stod med dem så lärde han sig att äta på ett bra sätt också.

– Anna har fått honom att känna sig som en kung och jag är helnöjd med det. Man är så klart aldrig nöjd när man misslyckats med en häst, men det är roligt att hon fått ordning på honom.

Vad sa Anna när du valde bort Joke för Juggle i Derbyfinalen? Blev det familjebråk?

– Nej, Anna tyckte att jag skulle välja Juggle så det var inga problem.

Vem tror du har bäst chans av dina två hästar?

– Det vill jag låta vara osagt. Ett Derby är ett Derby och det är ett tufft lopp. De som tycker att årets Derby är svagt har helt fel. Joke Face har vunnit på 1.10,9 joggandes och sådant får man ta i tanken. Om man tycker att Red Hot Dynamite saknas så ska man tänka på att Juggle Face var knappt slagen av honom i Breeders Crown från dödens i sista starten förra året.

Vem vill du helst se som vinnare av dina hästar?

– Det spelar mig absolut ingen roll överhuvudtaget, bara någon vinner så är jag helnöjd. Som yrkesman spelar det ingen roll om jag sitter bakom vinnaren, men det är klart att jag helst vill vinna, säger Lutfi Kolgjini med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM