Kolgjini: Är han felfri vinner han på lördag

Foto: Kanal 75
TRAV

Efter supersuccén i fjol laddar Lutfi Kolgjini om.

Han tror på ett minst lika bra år igen och har flera heta chanser i V75.

– Jag har ett starkare stall än någonsin. Elliott Hall vinner felfri, säger Ludde.

Jägersrotränaren hade ett kanonår i fjol och vann flera av de största loppen. Stallets hästar sprang in 33 miljoner kronor vilket var all time high med bred marginal. Kolgjini är storfavorit till att ta hem titeln Årets Tränare på travgalan nästa helg i Göteborg. Under onsdagskvällen hade Jägersro sin egen travgala där de hyllade sina främsta hemmaprofiler. Stall Koljini dominerade med hela sex utmärkelser. Förutom att Ludde själv blev Årets tränare blev Joke Face Årets häst och Årets fyraåring. Raja Mirchi blev Årets treåring, Karolina Dimming-Ekdahl blev Årets hästskötare och Christoffer Eriksson Årets lärling.

– Det var mycket trevligt, säger Lutfi Kolgjini som själv har dragit på sig en kraftig förkylning.

"Kommer att bli ett bättre år"

Inför det nya året ser det väl förspänt ut i det drygt 160-hästar stora stallet. Kolgjini andas optimism och hoppas på ett nytt kanonår.

– Det kommer att bli ett ännu bättre år. Jag har massor av fina hästar som sköter vinterträningen på bästa sätt. Dessutom har jag alla storloppsvinnare kvar och fler tillkommer genom att jag tycker att jag har en fruktansvärt intressant treårskull.

– Man kan alltid hoppas och tro, men det är inte alltid förenligt med verkligenheten. Virus kan slå ut allihopa och då är jag rökt. Men får de vara friska har jag ett starkare stall än någonsin, säger Ludde.

Ny utrustning på Elliott Hall

På Jägersros första V75-dag för året har Kolgjini med flera intressanta hästar. Ett par av dem räknas som heta segerkandidater. Så här säger Ludde själv.

– Elliott Hall (V75-1) trampade sig när han galopperade senast och fick strykas därefter. Nu har han känts jättefin i jobben, både i söndags och senast i onsdags då han gick i sanden. Jag hade lagt på hästen en jordbländare i jobben och det fungerade bra. Det blir samma utrustning nu i loppet och kapacitetsmässigt är han hur bra som helst. Det känns som att han tävlar mot sig själv och felfri tror jag att han vinner. Han har styrkan som sitt främsta vapen och den får man utnyttja och köra offensivt.

– Robin K. (V75-1) var inte märkvärdig från ledningen senast och borde ha varit mycket bättre. Det mest troliga är att det var balansen som spökade då jag fick ha broddskor på honom runt om. Det är en häst som är van att gå barfota fram och jag hoppas att han kan gå så nu. Men jag tror inte att han räcker här och hoppas på en plats.

"Sahara känns väldigt fin"

– Örjan Palema (V75-2) har varit lugnt tränad då han hade haft en svår skada när han kom till mig. Han har gått bättre och bättre men visar inte den där riktiga moralen i lopp. Nu ska jag lägga på honom ett norskt huvudlag och hoppas att han tar i lite bättre. Jag tror inte att han räcker till vinst från det här läget.

– Sahara Dynamite (V75-3) var jag mycket nöjd med i debuten. Han har rätat ut en del frågetecken som att han var startsnabb och att han ville tävla. Det visade hästen att han ville för han kändes väldigt gåvillig hela vägen. Han fick aldrig chansen och hade rubbet kvar i mål. Han har känts väldigt fin i jobben efteråt och jag tror att han har gått framåt rejält. Hästen känns så pass fin och har så bra kapacitet att jag tror en del på honom här. Balansen avgörs på tävlingsdagen.

"En survalack emellanåt"

– Ridgehead Cahore (V75-6) var jäkligt tråkig senast och ville ingenting. Han är en lynnig liten survalack emellanåt. Ibland är han som en tiger och är oslagbar. Här har han perfekta förutsättningarna och är snabb ut. Har hästen en bra dag räcker han långt.

– Nagajka (V75-7) är en fin märr för klassen men hon är upp och ner i sina prestationer. Hon har tränat på rejält nu men bakspår över 1600 meter är ingenting som jag tror något på. Kan hon greja en plats är jag nöjd, säger Lutfi Kolgjini.

Vem är bästa chansen?

– Det är helt klart Elliott Hall. Sedan har jag stora förhoppningar på Sahara Dynamite och även på Ridgehead Cahore om han tar i.

Michael Carlsson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM