Micke Nybrink: Är det Kolgjinis tur?

Micke Nybrink om Derbyt

TRAV

Profillöst och faktiskt ganska dåligt?

Visst har Derbyt varit hetare och bättre.

Men lugna er nu, klasshästarna finns där.

Never Again ger Hultman/Kihlström tredje segern.

Eller är det äntligen Kolgjinis tur?

Derbyt är det absolut finaste en svensk travhäst kan vinna. Elitloppet är givetvis större men det är liksom mer magi kring Svenskt Travderby. De får bara en chans. Det går inte att åka hem och träna för nästa år. Loppet är enbart för fyraåringar, tar cirka tre minuter och 15 sekunder och det är då eller aldrig som gäller.

Genom åren har blivande stjärnor presenterat sig på allvar i Derbyt. Queen L. (1990) och Ina Scot (1993) är två ston som först vann Derbyt och sedan Prix d’Amerique, världens tuffaste travlopp som avgörs i Paris. Remington Crown, Victory Tilly, From Above och Conny Nobell värmde upp med derbyseger innan de alla vann Elitloppet.

Maharajah vann Derbyt förra året på nya löpningsrekordet 1.12,8/2 640 auto och kan ha varit den bästa vinnaren vi sett i loppet. Nu siktar han på att göra en Queen L. eller Ina Scot, att vinna Prix d’Amerique. Den sista söndagen i januari nästa år kan det bli en verklighet.

Viola Silas kan vara årets Ina Scot

Har vi någon blivande vinnare av Elitloppet eller Prix d’Amerique i årets fält? Spontant är svaret nej.

Den där riktiga skjutaren saknas.

Red Hot Dynamite, fjolårets kulletta, har varit skadad och hann inte komma i form.

Viola Silas, fantomstoet som tog 15 raka från debuten, har det också strulat för. Därför valde tränare Fredrik Persson att klokt/fegt (tyck vad ni vill) starta i Derby-stoet i stället. Av kvalet att döma hade hon inte skämt ut sig i mot hingstarna. Jag undrar om hon inte vunnit. Så jäkligt kan de vara.

Vad tror ni?

Äsch, det får vi aldrig veta.

Hur som helst, Viola Silas kan vara undantagshästen som blir den stora stjärnan. Viola Silas kan vara årgångens Ina Scot eller Victory Tilly. Derbyt blir fattigare utan henne.

Never Again är min vinnare

Stefan Hultman och Örjan Kihlström har tillsammans vunnit Svenskt Travderby två gånger. Första gången 2002 med From Above och så förra året med Maharajah efter en uppvisning som alla minns, hur han nästan tog livet av stackars Yield Boko efter en resa utvändigt denne.

Det var 2009 års mäktigaste travupplevelse. Det var Derbyt när det är som bäst.

I år har de chansen igen, Hultman och Kihlström. Never Again (mamman heter Bourbon Eyes) är utan tvekan häst nog att vinna finalen. Han är min vinnare.

I och för sig blev Viking Kronos-sonens årsdebut i senaste laget, den 26 juni, men efter det har han sett allt bättre ut. Med fyra lopp i kroppen är han helt på topp på söndag. Kvalsegern togs från ledningen i spänstigare stil än någonsin.

Kihlström fick dessutom välja spår först och från spår två bakom bilen kan han välja att lägga upp loppet precis som han vill. Och att lägga upp lopp, det är lite av Kihlströms specialitet.

Juggle Face har bra chans

Annars, om det på något sätt skiter sig för Never Again, ligger Lutfi Kolgjini bra till. Sveriges bästa (?) tränare av unghästar har ännu inte vunnit Derbyt och det känns faktiskt konstigt.

Kolgjini har dubbla chanser i år, både Joke Face och Juggle Face har kapacitet nog att vinna de 1,6 miljoner kronorna på söndag.

Bäst chans har sannolikt Juggle Face. Han är som klippt och skuren för 2 640 auto med sin hårdhet och skalle. Hästen går att köra hur som helst med, den sista biten är det nästan alltid han som stoppar dit skallen trots att mjölksyran rinner ur öronen på honom. Kvalsegern togs med en axelryckning, även om han inte imponerade – men han gör sällan det när det inte är vilt slagsmål. Utan fajt tänder han liksom inte till.

Tre kvinnor är derbyrekord

Bakom Never Again, Juggle och Joke Face då? Givetvis Alvena Pampas – han är det lite Juggle Face-varning på. Men annars är det tjejligan som kan slå till. Tre kvinnliga travtränare har nämligen kvalat in häst till Derbyt och det har aldrig hänt tidigare.

Maria Karlsson, amatör från Axevalla, kvalade in G.H.Nemo och han kan absolut vinna. Hästen var jättefin från ledningen i sitt försök och har bästa spåret.

Anna Forssell, proffs på Axevalla, startar Victor L.H. som vann sitt kval efter en vass upploppsspurt där hon slog Malin Löfgrens Sanity (spets) som blev tvåa och fixade en finalplats.

Seger för Nemo skulle sitta fint

De här tre tjejernas framgång är ett bevis för att svensk travsport mår bra. Det vore färglöst och alarmerande om samma gubbar gör upp om de stora pengarna hela tiden. På sikt vore det förödande.

Så egentligen, om man får önska sig en vinnare, skulle det sitta fint om G.H.Nemo slinker loss från rygg ledaren och spurtslår stortränarnas favoriter.

ARTIKELN HANDLAR OM