”Spruta skit var gångbar taktik”

Micke Nybrink om V75 på Jägersro

TRAV

Sju rätt ger nog en miljard i dag.

Så tänkte jag när jag såg underlaget.

Eller heter det bristen på underlag?

Jägersros bana har aldrig varit sämre.

Tur att ingen drunknade.

Hur vinner man ett V75-lopp när banan är fem-sex sekunder tung? Enkelt – kör till spets och sprutar skit på de andra. Den taktiken var gångbar när den lerigaste omgången under 2000-talet avgjordes på Jägersro i går. Sex av de sju vinnarna vann från ledningen.

Själv trodde jag lite på Ridge­head ­Cahore. Han var den enda ­hästen som förlorade från spets. Kul.

Hela uppsnacket inför V75-omgången handlade om underlaget. Kuskarna och tränarna körde ett lopp, ruskade på huvudet och menade att det var livsfarligt där ute. Banan skrapades lite halvhjärtat av och så skickade man ut ”några föråkare” (V4-2 och V4-3) igen. November­kåsan. Sen blev det polsk riksdag på Jägersro. Tränare, kuskar, banarbetare, chefer, veterinärer – alla samlades i första sväng och sparkade i leran, diskuterade, argumenterade. Nu hängde hela V75-omgången på en skör tråd.

Det såg farligt ut

Jag tror att det var Jägersrors starke man, Lutfi Kolgjini, som sålde in åsikten (han kan vara rätt övertygande) att man trots allt skulle köra vidare, att fästet fanns där och att hästarna skulle klara sig fint. Hur kuskstackarna mådde där ute i skitsprutet var det inte lika mycket snack om.

Själv tyckte jag att det såg farligt ut. De hade knappt ledsyn bakom sina hästar.

Det fanns ett undantag. De listiga rackare som pep till ledningen hade full koll. De fick rumstera som de ville och kunde dessutom, lite i förbifarten, sprätta lera på konkurrenterna som förvandlades till snälla, lallande, förblindade zoombies.

Favoriten försvann i lerbadet

Kolgjini vann V75-1 med hästen som alltid galopperar, Eliott Hall. Nu stökade han undan galoppen redan efter 150 meter och sen dundrade Lutfi till front efter 650. Lätt vunnet, även om Beretta Avanti avslutade starkt som tvåa.

Rocky Silvio ledde V75-2 från start till mål. Peter Untersteiners sexåring är riktigt bra så det var ingen chock. Favoriten Opal Hall försvann från kön i lerbadet.

Sahara Dynamite (V75-3) lekte sig till seger i guld. Pang till spets och 1.17 sista 1000. Kolgjini hyllade hästens inställning.

Hoppas att sjuåringen håller. Elitloppet?

Peter Ingves är alltid fräck som satan. Nu stack han till spets efter 350 meter med Bikini Pointer (V75-4) som hade spår elva bakom bilen. Hon vann överlägset trots stenhård inledning.

Björn Goop tog en V75-dubbel med egentränat. Först satte han dit The Editor (V75-5) som fixade fjärdespår med volt, flög till spets och stack ifrån. I V75-7 ledde snabba M.T.Evita hela vägen och var jättefin.

Till sist, undantaget: Finish Flyer

(V75-6) är i fantastisk form och spurtvann från andra ytter. Hur det nu gick till?

ARTIKELN HANDLAR OM