Hultman: Så ska han vinna Prix d'Amerique

Foto: Lars Jakobsson/KANAl75
TRAV

Formkurvan stegras hos Maharajah.

Fredag morgon gick Sveriges stora Prix d'Amerique-hopp ett tuffare träningsjobb inför avresan till Frankrike.

När Stefan Hultman körde av banan log han med hela ansiktet.

– ”Marre” känns fantastiskt spänstig och fin. Han är redo för Paris.

Klockan är strax efter åtta den här fredagsmorgonen på Ekerö strax utanför Stockholm. Platsen är Yttersta gård på Menhammars domäner där travtränaren Stefan Hultman har sin träningsanläggning. Hultman står och beundrar Maharajah i stallet som är påselad och klar för ett snabbjobb. Inför närvaro av två tv-team slår han ut med armarna och säger:

– Det här är enligt mig världens bästa häst. Han har en helt enastående fysik och återhämtar sig snabbare än någon annan. Dessutom har han en killerinstinkt som är enorm, säger Hultman och tycks aldrig vilja sluta prata om sin ögonsten.

Sex intervaller på rakbanan

Om tre veckor är Maharajah en av förhandsfavoriterna i världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique. Stefan Hultman har fått många av sina pojkdrömmar uppfyllda och nu återstår den kanske tyngsta av dem alla. Med Maharajah ska Hultman visa fransmännen och övriga travvärlden vem som verkligen är den stora konungen. Allt går också enligt planerna så här långt. Efter senaste starten på Solvalla har stjärnhästen successivt stegrat formkurvan. Den här morgonen väntar sex lite tuffare intervaller a' 800 meter på rakbanan. Stefan Hultman låter Maharajah jogga iväg för en 15 minuters uppvärmning på skogsslingan. Sedan avverkar hästen, tillsammans med ostartade fyraåringen Outpost, sina sex intervaller i lysande stil. Han gör ett starkt intryck och det är en mycket nöjd Stefan Hultman som senare återvänder till stallet med sin gunstling.

Ska vara 100 procent i Prix d'Amerique

– Han känns fantastiskt fin och blir bara bättre och bättre. Formkurvan stegras och han känns spänstig och smidig i travet. Jag körde 1.22 i varje intervall och drog på lite extra i de två sista. Det var ett bra jobb på en bana som är långsam och det för fram hästen ytterligare, menar Stefan Hultman.

– Nu är det tre veckor kvar till Prix d'Amerique och det gäller att inte toppa hästen för tidigt. Jag skulle uppskatta att han hade 80-procentig form när han vann på Solvalla senast och räknar med att formen ska vara 90-procentig i Prix de Belgique. Om allt går som det ska så hoppas jag att han är 100 procent i Prix d'Amerique. Den senaste månaden har i alla fall allt gått planenligt och hästen har känts ruskigt fin hela tiden.

Mycket erfarenhet från Frankrike

På tisdag nästa vecka sker avresan till Paris. Dagen innan kommer Hultman att köra ett backjobb med hästen och sedan blir det färd till Grosbois utanför Paris. Där ska Maharajah att vara uppstallad fram till Prix d'Amerique och Hultman kommer med jämna mellanrum att åka ner och köra snabbjobb med honom. Han lämnar ingenting åt slumpen.

– Vi har samlat på oss mycket erfarenhet genom åren i och med att vi har tävlat mycket på Vincennes. Jag tror att vi har gjort över 100 starter där och vi har haft hästar med i Prix d'Amerique vid sex tillfällen. Så det gäller att dra lärdom av alla både bra och dåliga erfarenheter som vi har haft genom åren. Det har vi nytta av nu, menar han.

Vill ha en urblåsare

Nästa söndag väntar Prix de Belgique som blir något av ett genrep och preparélopp för Maharajah. Samtidigt vill Hultman att hans häst får någon form av urblåsare i loppet.

– Prix de Belgique blir en generalrepetition. Hästen får vara med och lära sig det franska voltstartsystemet där man vänder åt fel håll, det vill säga åt vänster istället för åt höger som här hemma. Han får känna på nedförsbacken och uppförsbacken på banan och se hur han hanterar det.

– Den fina kolstybben på banan tror jag är som gjord för Maharajah och vi kommer att köra med optimal balans barfota runt om. Fransmännen har gjort om propositionen och Maharajah står start och inte med 25 meters tillägg som det var tänkt. Det var för övrigt Örjan Kihlström som ringde och berättade det för mig.

– Men det är bara bra för då får han verkligen öva sig i starten ihop med tolv, tretton andra hästar. Jag vill att han får sig en urblåsare för han behöver ett riktigt lopp. Han ska gå sig trött på ett psykologiskt rätt sätt och det får bli ett "Örjan-upplägg" där han får gå till slut. Jag vill inte se att hästen hänger i tredje-, fjärdespår runt om och är dödstrött i mål. Prix de Belgique är loppet som ska skjuta Maharajah i absolut toppform, säger Hultman.

Örjan pratade Prix d'Amerique i våras

Solvalla-tränaren berättar en rolig episod från Maharajahs årsdebut på Mantorp i våras. Hästen hade värmt strålande inför loppet och Örjan Kihlström sken som en sol i ansiktet när han lämnade över tömmarna till Hultman på stallbacken.

– Örjan sa att hästen kändes jättefin och tillade även annan sak. Du måste lära hästen att stå stilla sa han. Jag fattade först inte vad han menade eftersom jag var så fokuserad inför själva loppet. Men vad Örjan menade var att vi måste lära hästen att kunna stå helt stilla för att klara av den franska voltstarten. Han hade Prix d'Amerique i tankarna redan då, säger Stefan och skrattar.

– De senaste månaderna har vi övat mycket genom att låta hästen volta åt vänster istället för åt höger på träningarna. Vi har även haft tiotalet hästar med runtomkring honom för att han ska lära sig det också. Jag har verkligen provocerat hästen och även tvärstannat med honom efter en del tuffa jobb och Maharajah har klarat det galant.

Till sist, hur känns det inombords nu när allt börjar dra ihop sig? Känner du av nationens tryck på att hästen ska leverera i Prix d'Amerique?

– Eftersom träningsupplägget har fungerat så bra efter Gävlestarten, där han för övrigt var lite nedsatt av ett Herpes-virus, så blir man tryggare. Som jag sa innan så känns hästen bara bättre och bättre och formkurvan stegras helt enligt planerna. Sedan kan ju vad som helst hända och det får ju inte komma något bakslag nu som en hovböld eller något annat för det har vi inte råd med.

– Just nu känns allt jäkligt bra och hästen är redo för Paris och Vincennes. Är toppformen inprickad till Prix d'Amerique blir det ruggigt spännande. Jag tänker på Maharajah och Prix d'Amerique säkert var tionde minut. De senaste månaderna har jag suttit klistrad framför ATG-Live så fort det har varit trav ifrån Frankrike för att kolla alla tänkbara motståndare, säger Stefan Hultman.

Och tillägger:

– Men man ska veta att fransmännen verkligen kan det här med att ställa i ordning till Prix d'Amerique. De preparerar sina hästar som inga andra och det ligger i deras kultur. Så Ready Cash och de andra är mycket tuffa motståndare.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM